Fosfatförbud för hela EU på gång

Sverige har redan infört förbudet. Nu har EU påbörjat arbetet med att stävja övergödningen i Östersjön genom ett unionsövergripande fosfatförbud för tvättmedel.

Fosfatförbud för hela EU på gång

Under det svenska ordförandeskapet har miljöminister Andreas Carlgren arbetat för att avskaffa fosfater i tvätt- och maskindiskmedel inom hela EU. Det för att hindra ett av Östersjöområdets stora miljöproblem: övergödning.

När de europeiska miljöministrarna träffades i Bryssel under miljörådet i december kom de överens om att kommissionen så snabbt som möjligt ska ta fram ett förbud inom hela EU mot fosfater i tvätt- och rengöringsmedel.

– Fosfater i tvättmedel bidrar kraftigt till övergödningen av våra vattendrag, hav och sjöar. Detta gäller särskilt i de områden där avloppsreningen är bristfällig. Fosfor är en viktig källa till den återkommande algblomningen. Flera EU-länder har infört eller börjat överväga förbud men genom dagens beslut går vi mot ett generellt förbud på EU-nivå, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Förbud 2010 eller 2011

Leif Holmberg, politiskt sakkunnig på miljödepartementet, tolkar miljörådsmötets slutsats som att någon form av beslut i frågan är att vänta under detta eller nästa år. Först ut i utfasningen blir tvättmedel.

Sverige har sedan 2008 ett förbud mot fosfater i tvättmedel. Även andra medlemsländer har infört eller är på gång med att införa förbudet, däribland Belgien, Tjeckien, Tyskland och Frankrike. I fjol beslutade också Polen att fosfater i tvättmedel förbjuds i landet från och med 2014.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.