Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Föråldrade regler hindrar energieffektivt byggande

Möjligheterna att bygga mer energieffektivt är stora. Men föråldrade regler sätter käppar i hjulen och måste ses över, enligt en doktorsavhandling från Luleå tekniska universitet.

Föråldrade regler hindrar energieffektivt byggande

20 till 40 procent av den totala energiförbrukningen i samhället utgörs idag av förbrukning av energi i byggnader och den ökar stadigt. Det finns teknik för att bygga mer energieffektivt, men användningen av den hindras i hög grad av ett föråldrat regelverk. Jutta Schade, teknologie doktor vid Luleå tekniska universitet har studerat hinder och drivkrafter i byggprocessen för att finna ett mer hållbart och energieffektivt byggande.

– Idag utgör regleringar den största drivkraften, regler som inte genomgått några större förändringar när det gäller energiförbrukning sedan slutet av 1980-talet, vilket i praktiken innebär att det byggs få energieffektiva byggnader med dagens normer, säger hon i ett pressmeddelande.

Jutta Schade menar vidare att om man vill utveckla tekniken och byggandet av lågenergihus, bör man också ta hänsyn till vad som är tekniskt och ekonomiskt möjligt när man bestämmer vilka normer som ska gälla.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.