Kontorsresan – från 60-tal till framtid

Energieffektivt. Naturliga mötesplatser. Och ett kontor som symboliserar hållbarhet och mångfald. Det var önskelistan när Sweco skulle transformera sitt 60-tals kontor till en miljöklassad byggnad.

Målet för Swecohuset i Marieberg på Kungsholmen i Stockholm var att miljöklassa byggnaden enligt systemet Miljöbyggnad, som främst fokuserar på energibiten. De började arbetet med att göra en lista över vad de ville uppnå med sitt nya kontor. Naturliga mötesplatser där man satt tillsammans, en minimerad miljöpåverkan genom bland annat närhet till kollektivtrafik och cykelbanor, energieffektivt och att synliggöra hållbarhetsbegrepp och mångfaldsarbete blev några av de tydliga önskningarna.

Alla glasrutor på byggnaden byttes ut. Även ventilation och belysningssystem. Och Daan Cedergren, regionchef på Sweco Architects Stockholm, berättar att energianvändningen har minskat med 60 procent, från 179 kwh per kvadratmeter och år till 57 kwh per kvadratmeter och år.

Gemensamt åtagande

Idag har öppna kontorslandskap ersatt stängda rum och det så kallade ”vardagsrummet” med café och lunchmatsal ska bidra till mer spontana möten. De tidigare flitigt använda hissarna har ersatts med en stor trappa och ljusgårdar kopplar samman byggnadens olika delar. För att synliggöra hållbarhetsaspekten har mötesrummen inretts med hållbara möbler och för att symbolisera organisationens mångfald är alla mötesrum olika inredda när det kommer till färger och former.

I höstas vann projektet Sweden Green Building Councils miljöpris för befintliga byggnader och Daan Cedergren delar med sig av sina lärdomar.

– En reflektion är att commitment från både hyresgäst och fastighetsägare är en förutsättning för att skapa en hållbar byggnad. Och för oss var miljöklassning ett viktigt styrmedel, säger han.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.