Det snåla hotellet

Ingen minibar och ingen ismaskin och ett ventilationssystem som kommer att skötas via bokningssystemet. I Trondheim byggs nu ett hotell enligt passivhusstandard.

Den 16 maj ska Lerkendal Hotel stå färdigt. Målet är att byggnaden ska dra 50 kilowattimmar per kvadratmeter och år jämfört med dagens standard på 320. Men för att nå dit finns många hinder.

Hotellet med sina 400 rum har designats enligt passivhusstandard och tanken är att det ska byggas som en naturlig skorsten för att dra nytta av ventilation, värme och nedkylning. Varje våning är uppdelad i två zoner då ventilationssystemen är individuella. För att kunna bli så energieffektivt som möjligt är tanken att styra ihop gästerna enligt zonerna och ventilationssystemet kommer att kontrolleras via bokningssystemet. Värmepump och solenergi kommer att användas för varmvatten.

Ferry Smits, sektionsledare i byggnadsfysik på Ramböll, som håller i projektet, påpekar att det krävs omfattande tekniska installationer och att det i dagsläget inte går att säga om energimålet kommer att nås.

– Det beror så klart mycket på antalet gäster och på sommaren då det är minst antal gäster kommer energiproduktionen att vara högst så nu tittar vi på lösningar med att sälja vidare energin som produceras, berättar han.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.