Flera storbanker i land grabbing-skandal

CSR Stora europeiska banker har erbjudit finansiellt stöd till ett företag som är involverade i land grabbing i Uganda, enligt en rapport från Jordens Vänner.

Både 2011 och 2012 rankades Singaporebaserade jordbruksföretaget Wilmar International som det värsta ur miljösynpunkt av amerikanska tidningen Newsweek. Nu har internationella miljöorganisationen Jordens Vänner släppt en rapport som visar att europeiska storbanker, däribland HSBC, BNP Paribas, Deutsche Bank och Rabobank har finansierat Wilmar Internationals palmoljeprojekt i Uganda. Enligt rapporten är detta ett så kallat land grabbing-projekt, som har gjort lokala samhällen landlösa, minskat matsäkerheten, ökat avskogningen och gjort lokala vattenkällor obrukbara.

– Investerarna måste utöva påtryckning på Wilmar att skärpa sig eller satsa sina pengar någon annanstans, säger Anne van Schaik, ansvarig för kampanjer kring finansiering på Jordens Vänner, till nyhetssajten Euractiv.

Palmoljeprojektet drivs av Oil Palm Uganda Limited och Wilmar äger minst 39 procent av aktierna. Euractiv har försökt få kontakt med representanter från Wilmar, men de ansvariga inte vill uttala sig.

Läs hela rapporten här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.