nr-logo

Tidningen för miljöproffs

flyg
FOTO: Pixabay

EU vill behålla frikort för flyget

Flygtrafiken kommer att få fortsätta stå utanför EU:s utsläppshandelssystem, ETS. Det innebär att flygbolagen slipper betala för sina utsläpp.

  • Annons 1

På fredagen föreslog EU-kommissionen att flygningar till och från länder utanför EU undantas från EU:s handelssystem för utsläppsrätter fram till åtminstone 2020.

Förlängningen sker i väntan på att överenskommelsen mellan de 65 länderna i den internationella civilflygsorganisationen, ICAO, ska träda i kraft.

Snedvriden konkurrens

Anledningen till att kommissionen vill förlänga undantaget är att flygbolag utanför EU inte ska få konkurrensfördelar. Kritikerna tycker dock att EU kan gå före övriga länder.

– Flygets utsläpp utgör en betydande del av EU:s totala utsläpp och bör självklart ha samma minskningar i antalet gratis utsläppsrätter som andra förorenande sektorer. EU bör föregå med gott exempel. Stora länder som Kina, Indien och Ryssland hotar redan med att inte delta i systemet år 2021 som planerat, säger Jakop Dalunde (MP), medlem i Europaparlamentets transportutskott.

EU-kommissionen meddelar att det för flygningar inom EU införs gradvisa minskningar i de fria utsläppsrätterna från år 2021, inom ramen för utsläppshandelssystemet.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.