EU vill behålla frikort för flyget

EU Flygtrafiken kommer att få fortsätta stå utanför EU:s utsläppshandelssystem, ETS. Det innebär att flygbolagen slipper betala för sina utsläpp.

EU vill behålla frikort för flyget
Pixabay

På fredagen föreslog EU-kommissionen att flygningar till och från länder utanför EU undantas från EU:s handelssystem för utsläppsrätter fram till åtminstone 2020.

Förlängningen sker i väntan på att överenskommelsen mellan de 65 länderna i den internationella civilflygsorganisationen, ICAO, ska träda i kraft.

Snedvriden konkurrens

Anledningen till att kommissionen vill förlänga undantaget är att flygbolag utanför EU inte ska få konkurrensfördelar. Kritikerna tycker dock att EU kan gå före övriga länder.

– Flygets utsläpp utgör en betydande del av EU:s totala utsläpp och bör självklart ha samma minskningar i antalet gratis utsläppsrätter som andra förorenande sektorer. EU bör föregå med gott exempel. Stora länder som Kina, Indien och Ryssland hotar redan med att inte delta i systemet år 2021 som planerat, säger Jakop Dalunde (MP), medlem i Europaparlamentets transportutskott.

EU-kommissionen meddelar att det för flygningar inom EU införs gradvisa minskningar i de fria utsläppsrätterna från år 2021, inom ramen för utsläppshandelssystemet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.