EU-miljoner till svenska miljöprojekt

EUs miljöfond LIFE satsar i år 80 miljoner kronor på en rad svenska projekt om metoder för miljöbedömning av produkter, minskade luftutsläpp, skötsel av kustskogar och satellitövervakning av sjöar.

– Det är glädjande att svenska företag och myndigheter är fortsatt framgångsrika i LIFE. De projekt som vi nu får finansierade av EU bidrar både till minskade utsläpp och vård och restaurering av värdefulla naturmiljöer, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Lars-Erik Liljelund i ett pressmeddelande.

Bland projekten märks Akzo Nobel Surface Chemistry som i samarbete med ABB, Stora Enso och CPM vid Chalmers tekniska högskola får 15,4 miljoner kronor för att utveckla en ny metod för att kunna bedöma miljöbelastningen från produkter. Tidningstryckarna Aftonbladet Svenska Dagbladet AB, TTAB, får 13,2 miljoner kronor för att demonstrera ny teknik vid rengöring av gummidukar i tryckpressar. TTAB använder idag cirka 70 ton lösningsmedel per år vid rengöringen som förväntas minska med 90 procent med den nya tekniken.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.