EU föreslår krav på hållbarhetsgranskning

POLITIK Det ska inte längre vara tillåtet att anlita underleverantörer utan att kontrollera hur de lever upp till hållbarhetskrav, enligt ett förslag från EU-kommissionen. Ett direktiv väntas nästa år.

EU föreslår krav på hållbarhetsgranskning
Berlaymont i Bryssel. Foto: Mauro Bottaro

Att granska leverantörskedjor kan bli obligatoriskt. Det föreslår EU-kommissionen efter att ha utrett hur företag hanterar risker i sina värdekedjor. Utredningen visar att en tredjedel av alla företag inte hanterade dem alls. Den konstaterar att någon form av tvång för det som normalt kallas ”due diligence” behövs om det ska bli märkbart bättre. Frivillighet räcker inte.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Det finns uppenbara risker att mänskliga rättigheter inte respekteras, sa justitiekommissionären Didier Reynders när han presenterade förslaget vid ett webbseminarium.

Utgår från Global Compact

Miljö och klimat omfattas också av förslaget. Tanken är att ett regelverk som liknar FN:s Global Compact ska utgöra ett underlag för direktivet, förutom att det alltså inte handlar om frivillighet utan lagkrav.

– Vi måste säkra att hållbara leverantörskedjor blir normen, sa Didier Reynders under presentationen.

Ett färdigt förslag till direktiv ska förhoppningsvis vara färdigt till år 2021. Innan dess ska det diskuteras inom unionen, av organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter och miljöfrågor, av företagen och deras branschorganisationer, av fackföreningar med flera. Tanken är att hela värdekedjan ska omfattas, alltså inte bara leverantörer utan även andra organisationer som företagen samarbetar med.

Viktigt steg

Diakonia är en av de organisationer som arbetat med frågan under en lång tid, och även förberett en omfattande kampanj tillsammans med andra organisationer inom paraplyorganisationen Concord. Åsa Beckius från Diakonia berättar att de som arbetar med frågorna under flera år vittnat om kränkningar av mänskliga rättigheter och andra negativa effekter av företags påverkan.

– Vi tycker att det är ett viktigt steg som tagits. Hur det färdiga lagförslaget ser ut vet vi inte än, men att man ska utreda ett direktiv är en mycket positiv nyhet, säger hon.

Hon hoppas att den svenska regeringen ska stödja kommissionens förslag. Under arbetet med att vässa det färdiga lagförslaget tycker hon att civilsamhälle, fackföreningar och företag bör bjudas in i arbetet.

– Vi måste alla påverka så att det blir en effektiv lag, säger Åsa Beckius.

Inte jättedyrt

Av studien som föregick det nuvarande förslaget om bindande regler, framgår att inom näringslivet är åsikterna blandade. Många företrädare för näringslivet förordar frivillighet. Men det finns även företag som konstaterar att krav är bra, eftersom spelplanen blir densamma för alla då. De som redan har mer ambitiösa mål gynnas av att alla måste följa samma regler.

Kostnaderna för företagen ska inte bli oöverstigliga, enligt Didier Reynders. Men för mindre företag kan de kanske bli ett bekymmer. Att undersöka det ingår i förberedelserna av ett skarpt förslag.

Insikt hos bolag

Anna Lindstedt hos Ethos International, ett konsultföretag med inriktning på  hållbarhetsfrågor, berättar att insikten om lagstiftning ökat i näringslivet i stort sett. Men hon upplever ändå reaktionerna därifrån som tudelade.

– De företag som aktivt redan arbetar med att screena sina leverantörer avseende hållbarhet välkomnar detta, medan de som fortfarande inte har tagit tag i det är mer negativt inställda, säger hon.

 

 

 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste