Kaos när EU-parlamentet antog ändringar i avskogningsförordningen
7 hållbarhetsnyheter på veckans EU-agenda
EU-svepet
Veckans viktigaste nyheter inom hållbarhetsområdet på EU-nivå. Läs mer om:
✔ Kaos när EU-parlamentet antog ändringar i avskogningsförordningen
✔ Hård kritik mot regeringen under riksdagens EU-debatt
✔ Göteborgsprojekt belönas med EU-utmärkelse
✔ Svenska hamnar får EU-stöd för grön omställning
✔ Ny EU-kommissionär planerar för ökad efterfrågan på elbilar
✔ Regeringen ansöker om EU-stöd för uppsagda på Northvolt
✔ EU föreslår förlängd PFOA-undantag för brandsläckningsskum
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
EU-parlamentet röstade igenom flera ändringar i avskogningsförordningen, EUDR, vid en kaotisk omröstning där tekniska problem och ändringar i sista stund präglade processen. Förordningen, som skulle börja gälla 1 januari 2025, har nu ändrats efter att EU-kommissionen föreslog att skjuta upp införandet med ett år. Förslaget modifierades av partigruppen EPP, som lade till 15 ändringar, varav flera röstades igenom med mycket knapp marginal.
Ett kontroversiellt förslag som godkändes var att vissa länder ska kunna klassas som ”riskfria” och undantas från kontroller. Detta innebär att förordningen nu måste omförhandlas i en tidskrävande trilogprocess mellan EU-kommissionen, parlamentet och medlemsländerna. Om processen inte avslutas före årsskiftet träder den ursprungliga förordningen i kraft 2025.
Miljöpartiets Pär Holmgren kritiserade både tekniska problem och bristen på förutsägbarhet, vilket han menar skapar stor osäkerhet för näringslivet. Flera företag som redan anpassat sina planer riskerar att påverkas av de senaste ändringarna.
Hård kritik mot regeringen under riksdagens EU-debatt
Under riksdagens årliga EU-debatt på onsdagen kritiserade oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) regeringens ekonomiska politik och hävdade att den försvagar både Sverige och EU. Hon lyfte Sveriges låga tillväxt och höga arbetslöshet som problemområden och efterlyste en starkare satsning på den inre marknaden och strategiska framtidsbranscher inom EU. Statsminister Ulf Kristersson (M) försvarade regeringens politik och lyfte fram frågor som krig, kriminalitet, klimat och migration som prioriterade områden för EU-samarbetet.
Göteborgsprojekt belönas med EU-utmärkelse
Göteborgs stads projekt Mutual benefits har tilldelats EU-utmärkelsen Urbact good practice för sitt arbete med att inkludera socialt utsatta i stadsutvecklingen. Utmärkelsen delas ut till projekt som främjar hållbar stadsutveckling och har potential att överföras till andra europeiska städer. Av 249 sökande var Mutual benefits ett av 116 utvalda, och ett av endast två svenska projekt som fick erkännandet.
Svenska hamnar får EU-stöd för grön omställning
Hamnarna i Stockholm, Göteborg, Århus och Bremerhaven tilldelas tillsammans 18,8 miljoner euro från EU-fonden Connecting Europe Facility för att minska utsläpp från förtöjda containerfartyg. Målet är att erbjuda landström senast 2030, i linje med EU:s nya regelverk som kräver att fartyg över 5000 bruttoton ansluter till landström vid kaj.
Ny EU-kommissionär planerar för ökad efterfrågan på elbilar
Inför utfrågningen i EU-parlamentet presenterade Stéphane Séjourné, föreslagen som ny industrikommissionär, en plan för att öka efterfrågan på elbilar. Han undvek att ta ställning till om tidsfristen för förbudet mot förbränningsmotorer 2035 bör ändras men betonade att målet inte är att straffa europeiska biltillverkare. Förbudet har ifrågasatts av flera aktörer, men Volvo Cars och andra biltillverkare har krävt att tidsfristen står fast.
Regeringen ansöker om EU-stöd för uppsagda på Northvolt
Efter Northvolts besked om att 1000 anställda sägs upp i Skellefteå har regeringen gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att ansöka om 14,3 miljoner euro från Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter. Stödet ska finansiera insatser för att hjälpa uppsagda från Northvolt och dess underleverantörer att hitta nya jobb.
EU föreslår förlängd PFOA-undantag för brandsläckningsskum
EU-kommissionen föreslår ändringar i förordning (EU) 2019/1021 för att förlänga undantaget för perfluoroktansyra, PFOA, i brandsläckningsskum till den 3 december 2025. Syftet är att ge industrier mer tid att övergå till fluorfria alternativ och hantera operativa utmaningar kopplade till utfasning av PFOA. En offentlig konsultation pågår från 8 november till 6 december 2024.