6 hållbarhetsnyheter på veckans EU-agenda

EU-svepet Veckans viktigaste nyheter inom hållbarhetsområdet på EU-nivå. Läs mer om:
✔ SD kräver revision av EU:s klimatstöd
✔ Isabella Lövin: EU måste tiodubbla sitt klimatstöd på Cop29
✔ EU:s utsläpp gick ner 2023
✔ Sjöfarten vädjar om stöd till omställning
✔ EU-paket på 2 miljarder kronor till biologisk mångfald
✔ EU pitchar marknad för naturkrediter på Cop16

6 hållbarhetsnyheter på veckans EU-agenda
Veckans hållbarhetsnyheter i EU. Foto: Philippe Stirnweiss/EU-parlamentet, Adobe Stock.

SD kräver revision av EU:s klimatstöd

Northvolt är ett bevis på att EU:s klimatstöd saknar effekt och därför borde ses över. Det skriver SD:s EU-parlamentariker Beatrice Timgren i ett förslag till en resolution i EU-parlamentet. Hon refererar också till Europeiska revisionsrättens rapport som har kommit fram till att en stor del av EU:s klimatstöd saknar önskad effekt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Isabella Lövin: EU måste tiodubbla sitt klimatstöd på Cop29

EU-parlamentarikern Isabella Lövin (MP) anser att EU:s klimatstöd till fattigare länders omställning måste öka kraftigt. Hur stor summan som utvecklade länder ska betala till utvecklingsländer kommer vara en av de stora knäckfrågorna på Cop29, inför vilken den Gruppen De gröna i EU-parlamentet höll en presskonferens. Den svenska ledamoten Isabelle Lövin ville inte säga hur stor summan borde vara, men att stödet måste bli mycket större.

– Vi pratar om en tiodubbling av den finanseringen som ligger på bordet, säger hon.

EU:s utsläpp gick ner 2023

Unionens koldioxidutsläpp föll med åtta procent 2023, enligt en rapport från EU-kommissionen. Det är den största nedgången på årtionden som har drivits av övergången till förnybar energi.

”I absoluta tal var minskningen av växthusgasutsläpp under 2023 den största årliga nedskärningen på flera decennier, bortsett från pandemiåret 2020,” står det skrivet i den så kallade Klimatåtgärdsrapporten 2024.

Sjöfarten vädjar om stöd till omställning

Aktörer inom transport- och sjöfartsindustrin uppmanar EU-kommissionen att prioritera omställningen inom sjöfarten och på så sätt stärka EU:s konkurrenskraft på området.

”Den kommande Clean Industrial Deal är en utmärkt möjlighet att stödja sjöfartens energiomställning och samtidigt öka den industriella kapaciteten i Europa, i en tid då den globala sjöfarten strävar efter att nå nettonollutsläpp till 2050.” skriver organisationen Transport & Environment i ett öppet brev.

Aktörerna hänvisar till Draghirapporten som uppskattar att det behövs investeringar på 400 miljarder kronor årligen i sjöfarten mellan 2031 och 2050 för att nå EU:s mål.

EU-paket på 2 miljarder kronor till biologisk mångfald

EU investerar närmare 160 miljoner euro i nya initiativ för att stödja partnerländer och skydda biologisk mångfald världen över. Detta tillkännagavs under FN:s konferens om biologisk mångfald, Cop16, i Cali, Colombia. Initiativet omfattar stöd till regeringar och lokala samhällen för att mobilisera finansiering och bekämpa illegal handel med vilda djur. Dessutom ska biologisk mångfald i internationellt vatten bevaras genom specifika program.

EU pitchade marknad för naturkrediter på Cop16

Under måndagen presenterade EU-kommissionen sitt förslag på en marknad för naturkrediter på Cop16. Det är en modell som kommissionen sedan en längre har skissat på. Naturkrediter är en del av en bredare Cop16-debatt om huruvida en ny global finansieringsmekanism för biologisk mångfald behövs, där delegater diskuterar en framtida ”resursmobiliseringsstrategi”.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.