”En historisk deal”

Juridik & Politik Senast 2020 ska EU:s fiskebestånd fiskas på en hållbar nivå. Det var ett av besluten i unionens nya fiskepolitik, som fick politiker och miljöorganisationer att nästintill jubla.

”En historisk deal”

En historisk deal. Så kallar EU-parlamentarikern Isabella Lövin (MP) den överenskommelse som slöts mellan parlamentet och ministerrådet igår morse. Hon deltog själv i de nattliga förhandlingarna som höll på ända till tidigt på morgonen. I flera år har olika parter inom EU och medlemsländerna försökt att hitta ramarna för EU:s nya fiskepolitik för att få ett stopp för de regelbundna politiska grälen över fiskekvoter och för att säkra ett hållbart fiske på sikt. Förhandlingarna gällde grundförordningen, men vissa detaljer återstår ännu att reda ut.

– Jag är väldigt glad över att parlamentet drev igenom vårt gröna förslag på att de fiskare som fiskar med skonsammast metoder och som bidrar mest till ekonomin i kustsamhällen ska få företräde när fiskekvoter fördelas. Dessutom säkras det nu i lag att EU-fartyg bara ska få tillgång till ett överskott av fisk i fiskeavtal med länder i till exempel Afrika och Stilla Havet, säger Isabella Lövin.

Hon är också nöjd med att det nu finns ett mål om att bygga upp fiskbestånden över hållbara nivåer. Dock ska fångstkvoter som kan leda till att målet nås sättas inom sju år, det är senare än vad hon, de gröna och parlamentet hade hoppats på. Hon ser vissa brister med det nya paketet.

– Det finns luckor i den nya lagen som gör det möjligt att i vissa fall fortsätta dumpa upp till fem procent av den fisk som fångas. Men ett viktigt framsteg är att det i vissa havsområden är möjligt att inrätta ett totalt förbud mot utkast, och det hoppas jag att regeringarna runt Östersjön kommer att göra, säger Isabella Lövin.

”Kan förlora kraft”

Naturskyddsföreningen ser också EU:s nya fiskepolitik som en framgång.

– Nu finns det äntligen svart på vitt att fiskebestånden ska återuppbyggas så att fiskeindustrin och fiskebestånden överlever på lång sikt. De politiker som vill sätta för höga fiskekvoter kommer i framtiden att stöta på patrull när lagstiftningen kräver ett minskat fisketryck. Men ska vi nå ett helt hållbart fiske krävs fortsatta reformer, bland annat måste bottentrålning helt förbjudas säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Men föreningen väntar fortfarande på att se detaljerna i förordningen.

– Det ska bli spännande att se helheten när den presenterats. Ofta är det detaljerna som avgör hur framgångsrik en lag blir. Finns det för många kryphål så riskerar lagen att förlora sin kraft i verkligheten, säger Ellen Bruno, sakkunnig marina ekosystem och fiske på Naturskyddsföreningen.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.