nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Rådjurskidet slickar sig om munnen, när Trafikverkets kamera fotar det på den populära djurbron. FOTO: NCC/ Trafikverket

Djuren gör fotosuccé på Sveriges största djurbro

Sedan invigningen av Sveriges största ekodukt i april, har djurbron över E65 i Skåne, blivit en populär passage för dovhjortar, rådjur och småvilt. De fyrbenta har inte varit blyga för Trafikverkets kameror.

  • Annons 1

Viltövergången som ligger på sträckan mellan Svedala och Skurup, på Börringe klosters marker, ska göra att viltolyckorna minskar. Ekodukten bidrar också till minskad störning på djurlivet från vägen.

I samband med att ekodukten invigdes i april 2019 så sattes också kameror upp för att forskare ska kunna dokumentera djurlivet på och runtomkring djurbron.

En dovhind springer upp på ekodukten. FOTO: Trafikverket

”Vi kan redan nu se att det varit mycket aktivitet där, främst dovhjortar, harar och rådjur. Den första kronhjorten passerade ekodukten den 24 maj”, skriver Trafikverket.

Två rådjur promenerar lugnt kring bron. FOTO: Trafikverket

Kronhjorts-bron

En av de stora anledningarna till att ekodukten byggts är att beståndet av bland annat kronhjort måste skyddas.

Kronhjortarna, som är relativt skygga, går enligt Trafikverket hellre över en bro än i en tunnel under vägen.

Läs mer: Hushållsavfallet minskar trots ökad konsumtion

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4