Djuren gör fotosuccé på Sveriges största djurbro

Biologisk mångfald Sedan invigningen av Sveriges största ekodukt i april, har djurbron över E65 i Skåne, blivit en populär passage för dovhjortar, rådjur och småvilt. De fyrbenta har inte varit blyga för Trafikverkets kameror.

Djuren gör fotosuccé på Sveriges största djurbro
NCC/ Trafikverket

Viltövergången som ligger på sträckan mellan Svedala och Skurup, på Börringe klosters marker, ska göra att viltolyckorna minskar. Ekodukten bidrar också till minskad störning på djurlivet från vägen.

I samband med att ekodukten invigdes i april 2019 så sattes också kameror upp för att forskare ska kunna dokumentera djurlivet på och runtomkring djurbron.

En dovhind springer upp på ekodukten. FOTO: Trafikverket

”Vi kan redan nu se att det varit mycket aktivitet där, främst dovhjortar, harar och rådjur. Den första kronhjorten passerade ekodukten den 24 maj”, skriver Trafikverket.

Två rådjur promenerar lugnt kring bron. FOTO: Trafikverket

Kronhjorts-bron

En av de stora anledningarna till att ekodukten byggts är att beståndet av bland annat kronhjort måste skyddas.

Kronhjortarna, som är relativt skygga, går enligt Trafikverket hellre över en bro än i en tunnel under vägen.

Läs mer: Hushållsavfallet minskar trots ökad konsumtion

Fakta

Vad är en ekodukt?

En ekodukt är en bro som är till för att både stora och små djur ska kunna ta sig över till andra sidan vägen på ett skyddat sätt. Längs vägen i anslutning till ekodukten sätts ett så kallat faunastängsel upp.

Ett faunastängsel är, till skillnad från ett viltstängsel, konstruerat så att djuren inte kan komma under det. Detta gör att de söker sig till ekodukten och kan korsa vägen där.

Källa: Trafikverket

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.