EU skeptiskt till förbud mot handel med vilda elefanter

Juridik & Politik Under Internationella artskyddskonventionen Cites konferens i Genève kom världen överens om att förbjuda handel med vilda elefantungar. EU röstade efter en lång tvekan ja till beslutet, medan USA och Zimbabwe gick emot beslutet.

EU skeptiskt till förbud mot handel med vilda elefanter
Shutterstock

Det historiska beslutet innebär att det nu är förbjudet att fånga vilda elefanter och sälja dem till bland annat djurparker och cirkusar. Resolutionen antogs den 27 augusti 2019.

Detta var dock ett beslut som EU in i det sista slingrade sig från att säga ja till.

Allan Carlsson, WWF:s talesperson för frågor om Afrika, tjuvjakt och biologisk mångfald, till Miljö & Utveckling. FOTO: WWF

– EU krånglar om skrivningar och vill hålla alla möjligheter öppna. Det rör sig framför allt om stora inflytelserika länder i EU. Om jag förstått det hela rätt, behöver EU:s medlemsländer inte vara bundna till den officiella EU-röstningen, säger Allan Carlsson, WWF:s talesperson för frågor om Afrika, tjuvjakt och biologisk mångfald, till Miljö & Utveckling.

Förbudet mot handel med elefantungar kan alltså se annorlunda ut inom EU. Dock kommer det bli mycket krångligare för djurparker och cirkusar att handla med elefantungar. Endast en liten handel med få individer får göras – och denna handel måste godkännas av CITES. Export inom ”icke-kommersiella” syften är dock tillåten.

Zimbabwe och USA – stark lobbying

Under Cites-mötet röstade regeringar, med en majoritet av 87 för, 29 emot att förbjuda handel med vilda elefanter. Två av de länder som motsatte sig förbudet var USA och Zimbabwe.

– USA är en ganska stor köpare av elefantungar. Så det handlar förmodligen om en enorm lobbying från djurparkerna i USA. Zimbabwe i sin tur, är det landet som säljer flest småelefanter i världen, så de har ett egenintresse. De säljer främst sina elefanter till Kina och länder på den arabiska halvön, som är stora köpare av elefantungar, säger Allan Carlsson och fortsätter:

– Det som är lite oroande är att länderna som får beslutet emot sig, som Namibia, Zimbabwe och Botswana hotar att hoppa av Cites för att kunna fortsätta handla med elefanter. Det kan vara ett hot, men det kan också bli verklighet.

Kenya upprörda över EU:s agerande

Inom de afrikanska länderna kan de då börja handla med elfenben. Viktigt är därför att länder som Kenya, som gått i bräschen för att behålla totalförbudet mot handel med elfenben i hela världen, fortsätter driva på förbudet mot handeln med elfenben.

– Kenya ska ha all eloge för det ledarskap som landet uppvisar. Kenya är ett föregångsland vad gäller hur man förvaltar elefantpopulationerna. Man var mycket upprörd från kenyansk sida, att EU:s hållning i frågan, in i det sista var så vacklande, säger Allan Carlsson.

Läs mer: C svarar på kritiken från Återvinningsindustrierna

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.