Digital meny minskar svinnet

Matsvinn Minskat svinn, mer lokalproducerad mat och mer nöjda patienter. Det är några av vinsterna med en digital meny som Region Västmanland nu infört fullt ut.

Digital meny minskar svinnet
Foto: Adobe Stock

Under första halvåret 2023 har alla vårdavdelningar i Region Västmanland infört digital meny och måltidsbeställning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Fördelarna är många. Att sjukhusets patienter själva kan beställa sin lunch och middag via mobil eller surfplatta förenklar hanteringen och gör maten mer attraktiv. Men framför allt minskar svinnet.

Svinn i samband med menybyte

Tidigare uppstod en del matsvinn i samband med menybyten då mat kunde finnas kvar i lager från tidigare meny. Nu kan rätter bytas ut efterhand vilket innebär en besparing med i genomsnitt 1 000 portioner per år.

Möjligheten att byta ut enstaka maträtter efter en kortare period gör det även lättare att använda lokalproducerade råvaror som ofta finns i begränsade partier. Dessutom minskar lagersvinnet. Enligt beräkningar kan det minska med hela 20 procent eftersom de nu snabbare kan byta ut maträtter som inte blir så populära.

Klimatsmart kommer först

Att de inte längre behöver trycka upp menyn och måltidskorten innebär också en miljövinst i sig. För att ytterligare gynna bra miljöval är rätter med låga klimatutsläpp markerade och placerade först i menyn.

Tidigare i höst fick projektgruppen för digital meny och måltidsbeställning uppmärksamhet för sitt arbete när de vann Region Västmanlands miljöpris för 2023.

– Jag är väldigt stolt över projektledarna och projektgruppen som utvecklat en lättanvänd funktion för både patienter och medarbetare. Dessutom minskar vi matsvinnet och gör måltiden mer aptitlig för patienterna, säger Christine Jirving, verksamhetschef Kost.

Pris sedan 2012

Region Västmanlands miljöpris har delats ut årligen sedan 2012. Priset går till en medarbetare eller verksamhet som aktivt genomfört miljö- och klimatförbättrande åtgärder. Vinnaren ska uppvisa ett nytänkande med såväl miljö- som effektivitetsvinster i verksamheten. Dessutom ska de inspirera andra till att agera med större miljöhänsyn.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.