Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Dags för efterfest

Affärsutveckling Efterfest är ett bra ord för var vi befinner oss idag, i slutskedet av konsumtionsålderns glänsande storhetsperiod.

Dags för efterfest

Varje år slösas miljarder bort när funktionella varor som egentligen kunnat säljas på en andrahandsmarknad går till skrotning, det gäller såväl privata som offentliga medel. Vi slänger 500 kilo sopor per person och år i Sverige och det är en ökning med 200 kilo sedan 80-talet.

För att ta några slösaktiga exempel från offentlighetens Sverige:

Inrego säljer tillfixade datorer vidare på en andrahandsmarknad. Under 2012 blev de kontaktade av en stor statlig myndighet som skulle byta ut sina 1100 datorer och Inrego lade ett bud på 964 000 kronor. Några månader senare beslutade myndigheten att utrustningen skulle skrotas. De ansåg att det var svårt att sätta ett marknadsmässigt pris på utrustningen och bedöma affärsmässigheten.

Ett annat exempel kommer från Off 2 Off som driver ett ”blocket” för kommuner och andra stora organisationer. Via en webbsajt kan överskott av exempelvis möbler och hjälpmedel byta plats och man slipper investera i nya prylar. Enligt vd Fredrik Östlin ligger det prylar till ett värde av en halv miljard i kommunernas förråd runt om i landet, prylar som man skulle kunnat använda i andra delar av organisationen – om man känt till att de fanns. Istället väljer man ofta att köpa nytt.

Idag finns det styrmedel för offentliga inköp och det finns styrmedel för återvinning. Men det du har köpt kan du kasta i morgon utan att någon höjer på ögonbrynen. Just nu jobbar Naturvårdsverket med att ta fram nya styrmedel som ska driva mot återanvändning och förlänga livslängden på våra prylar. Det är inte en dag för tidigt.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.