Miljöchef, förklara dina floskler!

Klimatneutral och hållbar utveckling. För en miljöchef är begreppen kanske tydliga och konkreta men för gemene man har de slitits ut och använts onyanserat tills de inte blivit något mer än fluffiga floskler och tomma, retoriska prydnader.

Miljöchef, förklara dina floskler!
Catrin Offerman

Att jobba med miljö- och hållbarhet är att jobba i floskelrikets mecka. Här flödar flosklerna ännu mer frekvent än i många andra branscher vilket beror på att en mycket stor andel av de ord och begrepp som används i miljövärlden helt enkelt är floskler. Kanske inte för miljöchefen och andra som jobbar direkt med hållbarhet, men för många andra.

Som miljöchef är antagligen hela du en floskelmaskin. Så är det bara. Räkna efter själv hur många gånger du under den senaste veckan i tal eller skrift har hasplat ur dig floskler i stil med

”klimatneutral” eller ”hållbar utveckling”. För att inte tala om hur många gånger du under det senaste dygnet har använt ordet hållbarhet – floskelordet nummer ett.

Fin men fluffig

Men vad är egentligen en floskel? Enligt wiktionary betyder ordet granna och vackra men tomma och innehållslösa ord, fraser, eller uttryck; som på något sätt står i kontrast till (den inte så vackra) verkligheten. Floskler är med andra ord sådant som låter bra men som samtidigt är abstrakt. Floskeln låter fin men är så fluffig att lyssnaren inte får någon tydlig bild av vad det egentligen är som sägs.

När Miljö & Utvecklings läsare ombads att dela med sig av sina värsta floskler kom det in flera förslag på uttryck som alltför ofta används utan en djupare förståelse eller utan att innehållet har tänkts igenom. Några exempel är ”Det ska vara lätt att göra miljöanpassade val” ”Vår miljöpåverkan är så liten i det stora hela” ”100 procent miljövänligt” och ”Klimatneutral”

Modeord i alla branscher

För övrigt svämmar hela arbetslivet över av floskler även i andra branscher. Nyligen utsågs ”vi måste gasa och bromsa samtidigt” som årets floskel i tidningen Vision. På deras lista fanns även ”kraftsamla utifrån en helhetssyn”, ”levande dokument” och ”transparens”. 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste