nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Miljöstrategipriset delas ut på Miljöstrategidagarna, 6 november 2019 i Stockholm.
Miljöstrategipriset delas ut på Miljöstrategidagarna, 6 november 2019 i Stockholm.

Dags att nominera till Miljöstrategipriset

Nu är det dags att nominera dina miljöhjältar till Miljöstrategipriset 2019! Priset går till en person eller grupp som på ett strategiskt föredömligt sätt utformat och genomfört en tydlig hållbarhetsstrategi i sin organisation. Förra årets vinnare blev Förvaltningen Vatten och Kretslopp i Göteborgs stad.

  • Annons 1

Miljöstrategipriset instiftades 2015 av Miljö & Utveckling för att premiera skickligt hållbarhetsarbete. Priset delas ut vid Miljöstrategidagarna i Stockholm. Tidigare prisutdelare är bland andra Isabella Lövin och Anders Wijkman.

Vinnaren utses av en jury, och juryarbetet leds av Miljö & Utvecklings chefredaktör Ingar Lindholm.

– Vi ser fram emot många spännande nomineringar! Det har redan kommit in några förslag, så det ser lovande ut, säger hon.

Kriterier för Miljöstrategipriset:

”Det vinnande bidraget har utformat en tydlig hållbarhetsstrategi som förankrats i ledningen och genomförts på ett föredömligt sätt i relevanta delar av organisationen. Förändringen har gjorts i en befintlig verksamhet och har gett positiva konkreta och mätbara resultat, i form av hårda eller mjuka värden. Arbetet ska vara inspirerande för andra och på så vis ha potential att ge avtryck utanför organisationen. Pristagaren kan vara en verksamhet, grupp eller förening.”

Så går det till att nominera:

Nominera till Miljöstrategipriset genom att på en A4-sida (12 punkt textstorlek) sammanfatta ert hållbarhetsprojekt och vilka positiva, konkreta och mätbara resultat det har bidragit till.

Vi söker framför allt projekt som rör ekologisk hållbarhet. Lämna namn, telefon och e-post till den som ansvarat för genomförandet, samt till en person som arbetar operativt med detta idag och kan berätta om vad projektet har haft för effekt i praktiken.

Juryn lägger stor vikt vid mätbara resultat, uppge gärna vilka resultat ni kunna visa, inte bara att ni kunnat visa mätbara resultat. Mejla ditt bidrag till priset@miljo-utveckling.se

Sista dagen för att skicka in är 16 augusti 2019.

Tidigare vinnare:

2015 gick priset till Riksbyggen för deras arbete med ekosystemtjänster.

2016 fick Samverkansprojektet Hållbara resor i Västernorrland priset för att de lyckats reducera koldioxidutsläppen från tjänsteresor markant via ett internt system för klimatkompensation.

2017 gick priset till Region Västmanland för deras arbete med hållbara finanser.

2018 gick priset till Förvaltningen Kretslopp och Vatten Göteborgs stad för deras strategiska arbete med att minska mängden avfall och restprodukter.

Läs mer: De vinner Miljöstrategipriset 2018

Läs mer: Möt konstnären bakom statyetten

Läs mer: Information om priset

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.