Miljöstrategipriset – nu lite mindre cirkulärt

Miljöstrategipriset Vinnaren av Miljöstrategipriset får inte bara ära, diplom och blommor. En statyett av konstnären Helena Byström ingår också, nytt för i år är att det inte längre är ett vandringspris utan att statyetten stannar hos vinnaren. Detta gör den förstås lite mindre cirkulär – men den är fortfarande skapad av återvunnet material.

Miljöstrategipriset – nu lite mindre cirkulärt
Ingar Lindholm

I ateljén på Fjällgatan i Stockholm står 25 små porslinsdjur uppställda. De är en del av materialet för konstnären Helena Byström, som är kvinnan bakom Miljöstrategiprisets statyett med djurmotiv.

Ännu så länge kan man bara ana hur årets pris kommer att se ut. Helena Byström kommer att välja bland djuren, lackera dem och av djuren bygga statyetten, som alltså blir unik trots att delarna är massproducerade. Idén kläcktes i samband med att det första Miljöstrategipriset skulle delas ut år 2015.

Tänkt som Noaks ark

Helena Byström
Helena Byström.

– Det är tänkt lite som en Noaks ark så här i miljökrisens tidevarv. I början funderade jag en del på om man skulle försöka få med något särskilt djur. Men det kändes inte så. Däremot är det kul om det går att få med en fågel – det är en frihet och framåtriktning i fåglar, det handlar om att våga kasta sig ut och flyga, säger Helena Byström.

Hon arbetar med en bred palett av konstnärliga uttryck, där statyetten bara är en form av många. Längs väggen i ateljén står en rad stolar med jackor på, det är kostym till en föreställning som Helena Byström gör tillsammans med dansare på olika platser i det offentliga rummet. Ett annat pågående projekt är konstnärlig utsmyckning av en tunnelbanestation. Det ska vara klart 2024.

– Det är skönt med lite mindre projekt emellan, säger Helena Byström och skrattar.

Porslindjur som kan bli en del i Miljöstrategipriset.
Några av de här porslinsdjuren kommer att bilda det nya Miljöstrategipriset. Porslindjur på bord, konst, Helena Byström

Loppisfynd från Sundsvall

Porslinsdjuren har hon hittat på olika loppisar, framför allt i Sundsvallstrakten, där hon tills nyligen arbetade som konstlärare. När hon börjar skapa Miljöstrategipriset tittar hon bland annat på skalan. En liten hund bredvid en stor sparv kan till exempel ge en intressant kontrast. En svårighet är att hitta en kombination av djur som håller ihop rent fysiskt.

– Jag testar att bygga och sätta ihop olika djur, provar komposition och form. Den måste hålla ihop och kunna stå upp, det är en fråga om konstruktion också, säger hon.

Är det inte begränsande att jobba med färdiga objekt istället för att skapa egna helt från början?

– Jag gillar att man plockar ihop andrahandssaker och gör något nytt. Visst är det en begränsning, men det är samtidigt en skön begränsning att inte bara börja på ett vitt papper, säger Helena Byström.

Varför är – eller var – det så vanligt med just djurmotiv på prydnadssaker, tror du?

Porslinfsågel i Helena Byströms ateljé.
Populärt motiv. Porslinsfågel i Helena Byströms ateljé, när hon arbetar med Miljöstrategipriset.

– Det finns kanske paralleller till landskaps- och naturmåleri, det kan handla om en romantisk tradition. Det finns i alla fall väldigt många små glasfåglar som står på fönsterbrädor! säger Helena Byström.

Förra Miljöstrategipriset slets ut

Det förra Miljöstrategipriset blev till slut nött och stött och får nu stanna hos förra årets vinnare. Den som får höja statyetten i år kommer också att få behålla den. Vad hoppas Helena Byström att vinnaren gör med sin trofé?

– Den måste ju stå någonstans där man kan se den! Jag hoppas att man vill skryta med sitt pris.

De här har chans på statyetten: Nominerade till Miljöstrategipriset 2018

 

 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.