Byggsektorn och textilbranschen genererar stora utsläpp av växthusgaser. Trots att potentialen att återbruka är stor, förbränns eller deponeras det mesta av avfallet. Det konstaterar forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet som kartlagt kunskapsläget inom området.
Så kan satsningar på arbetsmiljö påskynda cirkulär omställning
Cirkulär ekonomi
Omställningen mot en mer cirkulär ekonomi innebär allt fler som arbetar med återvinning och återbruk – men kunskapen om arbetsmiljön brister. För att säkra en trygg och hållbar arbetsmiljö – och samtidigt optimera materialåtervinningen – efterlyser nu forskare mer fokus på frågan.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
I granskningen konstaterar forskarna att båda branscherna också har stora utmaningar kopplade till arbetsmiljöfrågor, där kunskapsläget bedöms som lågt.
–Jämfört med många andra aspekter av cirkulär ekonomi har arbetslivsfrågorna hittills fått väldigt lite uppmärksamhet i forskningen i de utvecklade länderna, säger Johan M. Sanne, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet i en kommentar.
Att arbetslivsfrågorna har fått lite uppmärksamhet, hänger enligt forskarna ihop med den bristfälliga materialåtervinningen. För att komma åt problemet efterlyser forskarna en bättre koordinering av policy i skärningen mellan miljöområdet och arbetsmiljöområdet.
Efterlyser utbildningsprogram
De menar också att man framåt bör undersöka hur fackliga organisationer och arbetsgivare kan samverka för att skapa cirkulära affärsmodeller som främjar transparens och samarbete över leverantörskedjor, samt lyfter behovet av utbildningsprogram.
– Ett betydande hinder i dagsläget är bristen på kunskap, det behövs riktade utbildningsprogram både för att optimera materialanvändningen och för att garantera säkerheten, kommenterar Johan M. Sanne.