Renewcell i konkurs: ”Sorglig dag för miljön”

Cirkulär ekonomi Det beskrevs som Sveriges svar på fast fashion – nu går textilåtervinningsföretaget Renewcell i konkurs.
– Det är ett bevis på bristen på ledarskap och den nödvändiga förändringstakten i modebranschen, säger styrelsens ordförande Michael Berg i en kommentar.

Renewcell i konkurs: ”Sorglig dag för miljön”
Foto: Mats Andersson.

Renewcell tillverkar nytt tyg från kasserade kläder och spill från textilfabriker genom en ny metod för att bryta ner cellulosamassa. Bolaget grundades 2012 med visionen att göra mode cirkulärt, och har sedan dess vunnit flera priser för sin innovation med textilåtervinning.

Förra året vann bolaget Nordiska rådets miljöpris och hamnade på Fast Companys lista över World Changing Idea 2023.

Läs Miljö & Utvecklings reportage från bolagets fabrik i Sundsvall här.

Men den senaste tiden har bolaget kämpat i motvind. Aktiekursen har rasat och i slutet av förra året sparkades den dåvarande vd:n. Och nu kommer alltså beskedet om att bolaget kastar in handduken.

I ett pressmeddelande som skickades ut på söndagskvällen skriver styrelsen att de inom närtid kommer att lämna in en konkursansökan till Stockholms tingsrätt. Bolaget hänvisar beslutet till att man inte lyckats säkra tillräcklig finansiering för att kunna genomföra den strategiska översynen som meddelades den 20 november 2023.

Enligt bolaget har det förts långtgående förhandlingar med de två största aktieägarna H&M och Girindus, befintliga långivare samt potentiella nya investerare. Samtalen har dock inte varit tillräckligt framgångsrika.

– Det här är en sorglig dag för miljön, våra anställda, våra aktieägare och våra andra intressenter, och det är ett bevis på bristen på ledarskap och den nödvändiga förändringstakten i modebranschen, säger Michael Berg, Renewcells styrelseordförande i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.