500 åtgärdsförslag i ny nationell avfallsplan

Cirkulär ekonomi I dag publiceras Sveriges nationella avfallsplan, ”Avfall i ett cirkulärt samhälle”.
– Förslagen handlar om en omställning som vi alla behöver få till tillsammans, säger Rebecca Uggla, projektledare på Naturvårdsverket.

500 åtgärdsförslag i ny nationell avfallsplan
Foto: Adobe Stock

I dag publicerar Naturvårdsverket Sveriges nya nationella avfallsplan, ”Avfall i ett cirkulärt samhälle”, och det avfallsförebyggande programmet ”Ett cirkulärt Sverige tänker efter – före!”. Dokumenten innehåller cirka 500 åtgärder som riktar sig mot hela värdekedjan – från design och produktion till avfallshantering.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

De föreslagna åtgärderna är frivilliga och syftar bland annat till att förlänga livslängden på produkter genom hållbar design, öka materialåtervinningen och utveckla nya affärsmodeller som främjar cirkularitet.

Förslagen riktar sig till olika myndigheter men också till branschorganisationer, företag, kommuner och konsumenter. Förslagen spänner över väldigt många produktmaterial och avfallsströmmar och även saker som nedskräpning.

– Förslagen handlar om en omställning som vi alla behöver få till tillsammans, säger Rebecca Uggla, projektledare, Naturvårdsverket.

Inför dagens publicering har Naturvårdsverket tagit emot 79 remissvar med nästan 1500 kommentarer.

– Många remissinstanser var positiva tydligt beredda att göra mer. Många efterfrågade också bindande krav. Det är i så fall något för riksdag och regering, säger Rebecca Uggla.

Naturvårdsverket konstaterar att Sverige står inför flera utmaningar kopplade till nationella miljömål, globala mål i Agenda 2030 och EU:s återvinningskrav. För att minska miljö- och hälsopåverkan menar man i den nationella handlingsplanen att det krävs förändringar i konsumtionsmönster och livsstil. Rebecca Uggla betonar också att en ökad samverkan mellan näringsliv, offentlig sektor och konsumenter är nödvändig för att möjliggöra de konkurrenskraftiga, cirkulära och hållbara affärsmodeller som krävs för att ställa om

Dokumenten är en del av EU:s avfallsdirektiv, som kräver att alla medlemsländer utarbetar nationella avfallsplaner och avfallsförebyggande program.

Finns det informationskampanjer eller liknande för att informera alla berörda aktörer om den nya planen?

– Vi har skapat en filtreringsfunktion på vår webbplats för att göra det enklare att hitta relevanta förslag utan att behöva läsa en lång lista. På torsdag arrangerar vi också ett hybridmöte tillsammans med Avfall Sverige och Delegationen för cirkulär ekonomi. Det mötet är till för att diskutera planen, lyfta goda exempel och inspirera till handling.

Naturvårdsverket har också tagit fram informationsmaterial, illustrationer och en film om en hållbar cirkulär ekonomi. Myndigheten deltar också i Europiska veckan för avfallsminskning.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste