Under gårdagen publicerades Sveriges nya nationella avfallsplan ”Avfall i ett cirkulärt samhälle” samt det avfallsförebyggande programmet ”Ett cirkulärt Sverige tänker efter – före!”. Elin Bergman, expert på cirkulär ekonomi och verksam vid organisationen Cradlenet, välkomnar den nya nationella avfallsplanen som steg i rätt riktning. Hon betonar dock vikten av att byta perspektiv från ”avfall” till att i stället tala om resurser eller restflöden.Elin Bergman konstaterar att den nationella avfallsplanen inte innehåller några styrmedel eller mål och säger att det är en stor besvikelse att det inte finns några bindande förslag. Hon tycker att det är allvarligt att exempelvis målet för att materialåtervinna bygg- och rivningsavfall inte uppnåtts och att Sverige riskerar att missa EU:s mål för kommunalt avfall.
Elin Bergman: ”Det saknas i avfallsplanen”
Cirkulär ekonomi På tisdagen publicerades Sveriges nya nationella avfallsplan. Cirkulär ekonomi-experten Elin Bergman välkomnar planen men säger att det det finns flera saker som saknas.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Planen innehåller nästan 500 förslag – vad tycker du om förslagen?
– Det är en stor mängd förslag som är mer eller mindre bra där det är smart indelat i vilka de riktar sig till. Det stora problemet med de flesta av förslagen är att de kräver ökade anslag från regeringen, något som Naturvårdsverket inte nämner vad jag kan se. Regeringen har i stället minskat anslagen till de flesta av de instanser som ska genomföra förslagen.
När förslagen ska vara genomförda tycker Elin Bergman är oklart. Hon säger att hon också gärna sett en prioriteringsordning – vad som behöver åtgärdas först och vad som kan åtgärdas senare. Vidare anser Elin Bergman att det, trots 500 förslag, saknas viktiga delar.
– Några av de viktigaste förslagen som vi saknar är dels ett övergripande nationellt mål för när vi ska ha cirkulär ekonomi implementerat i Sverige så som man har i Nederländerna och Finland. Utan ett sådant blir det ingen fart på frågan i samhället. Vi saknar även en nollvisionsmål för avfall i Sverige som även det ska vara tidssatt. Detta är ett mål som nästan alla riksdagspartier är för så det vore inte så svårt att genomföra.
Slutligen tycker Elin Bergman att det är en stor besvikelse att det inte finns några bindande förslag i avfallsplanen.
– Det är så klart en stor besvikelse. Alla vet ju av erfarenhet att det är väldigt få åtgärder som sker om de är frivilliga. Hade inte staten genomfört avfallslagstiftningen så hade företagen fortfarande dragit ut soporna på isen på våren om de kunnat.