Boktips: 10 böcker om miljö från höstens utgivning

Litteratur Klimatet är den röda tråden i höstens bokutgivning. Miljö & Utvecklingsredaktion har plockat ut tio böcker om miljö som fastnat lite extra, bland annat två böcker om Greta Thunberg och Årets Pandabok.

Boktips: 10 böcker om miljö från höstens utgivning
10 boktips hämtade bland höstens böcker om miljö.

1. En orörd värld

Boken Papua – Bland fåglar och djävulsrockor utsågs i år till Årets Pandabok av WWF. Fotograferna Magnus Lundgren och Staffan Widstrand tar oss med till Papua, en vildmark i Nya Guinea. Boken handlar inte bara om de fascinerande naturmiljöerna utan också om hur människorna som bor där kunnat bevara den biologiska mångfalden i området. Votum Förlag.

2. Klimatkurs för näringslivet

Stockholm Resilience Center ger sedan några år tillbaka en intensivkurs i klimatkunskap för vd:ar. Nu finns denna kurs i bokform, där deltagarnas funderingar varvas med innehåll från träffarna. Boken Kursen är lättläst och tydlig, en utmärkt ingång till klimatomställningens förutsättningar, kanske särskilt för personer verksamma inom näringslivet. Författare är Lisen Schultz och Erica Treijs. Natur & Kultur.

3. Gretas start

Anders Hellberg, välkänd miljöjournalist, skriver om början på Greta Thunbergs arbete med att skapa opinion för klimatfrågan. Boken Greta Thunberg: Er tystnad är nästan värst av allt skildrar hans bild av händelserna och berättar hur det kommer sig att den berömda bilden med den gula regnjackan blev allmänt tillgänglig. Ordfront.

 

4. Handbok i Agenda 2030

Från Parul Sharmas flitiga penna kommer nu ännu en bok om Agenda 2030: Din Agenda 2030 – Så bidrar du till en hållbar planet. Denna gång är det en handbok i hur var och en kan bidra till de globala hållbarhetsmålen. Boken innehåller både rena fakta, exempel och förslag på hur alla genom sina vardagliga val kan bidra till att målen uppfylls. Sanoma Utbildning.

5. Vacker reseskildring

I en vacker bok tecknas bilden av Greta Thunbergs resa, från Riksdagshuset till USA och tillbaka hem igen. Gretas resa är kanske framför allt en fotobok med bilder av Roger Turesson och text av Alexandra Urisman Otto. Bokförlaget Polaris.

 

6. Moraliska dilemman

I nio avsnitt vrider och vänder akademiker på olika moraliska frågeställningar kopplade till klimatfrågan. Det handlar om att beskatta framtida generationer, om demokratin klarar av att hantera krisen, om att skaffa barn, med mera. Magnus Linton är redaktör för Klimat och moral – nio tankar om hettan. Natur & Kultur.

7. En god middag

I boken Middagskompassen finns 80 recept för en mer miljövänlig vardag. Det är Zeina Mourtada och Paul Svensson som samlat lättlagade recept på till exempel mer klimatsmart taco och svampstroganoff. Middagskompassen är årets bok från Naturskyddsföreningen. Bonnier Fakta.

 

8. Livsresa

Vetenskapsjournalisten Henrik Ekman skriver om sin barndoms somrar, om lösta och olösta miljöproblem och naturligtvis klimatet i boken Naturen vi ärvde – En miljöresa från tyst vår till het sommar. Henrik Ekman är kanske mest känd som presentatör av naturprogram på SVT och har tidigare skrivit bland annat boken Utsikt från ett torp. Norstedts.

9. En reseguide till omställningen

I boken Ingen tid för illusioner beskriver Kajsa Borgnäs en möjlig omställning genom innovation och utveckling. ”Kärnan för att lyckas är innovation” skriver hon i förordet. Boken tar också upp sociala aspekter av omställningen. Atlas.

10. Tångsäsong

Många är vi som plockar lingon i skogen, men i framtiden kanske vi också tar en sväng till stranden och plockar med oss lite tång hem till middagen. I boken Plocka tång & strandväxter av Linnéa Sjögren och Karolina Martinson presenteras olika tångarter och hur de kan plockas på ett hållbart sätt. Natur och Kultur.

 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.