Just nu pågår Minimeringsmästerna runt om i Sverige. Under ett års tid tävlar hushåll i att halvera sitt avfall. Nästan 300 familjer från cirka 60 kommuner deltar i projektet och två av familjerna finns i Skellefteå.
– I grunden tycker vi att vi har ganska bra miljö- och minimeringstänk, men jag har en sexårig dotter som jag gärna vill inspirera med det här projektet, säger Elin Lundqvist och fortsätter:
– I morse pratade hon om sin kompis som hade en julkalender med 24 paket, då vill jag få henne att förstå varför det inte är hållbart med 24 små leksaker fram till jul.
Familjernas utmaning: Köpstopp
Elin Lundqvist och hennes dotter är en av familjerna som sedan oktober genomfört olika utmaningar där temat hittills har varit hållbar konsumtion. Under en månad har familjerna haft köpstopp. De har fått konsumera begagnat men inte fått köpa en enda ny pryl. Elin Lundqvist tycker att det gått bra, trots att det varit Black Friday och att julen närmat sig med stora steg.
– Det handlar inte om att sluta konsumera, utan mer om att tänka sig för innan kring hur och vad man köper, säger Elin Lundqvist.
Nu börjar det närma sig jul, hur tänker du kring att köpa julklappar?
– Dottern får mycket begagnat. Jag hittar saker via olika grupper på sociala medier, eller på second hand. För henne är det ju en ny leksak, även om någon annan haft den innan, säger Elin Lundqvist.
Anmälde familjen till minimeringsmästarna i smyg
Förutom familjen Lundqvist deltar även Madelene Sundin i Minimeringsmästarna tillsammans med sin sambo och tre barn. Till tävlingen anmälde hon sig i smyg.
– Jag såg tävlingen på sociala medier, och tänkte att det där vore kul! Jag anmälde oss och tänkte inte så mycket mer på det förrän jag fick ett mejl om att vi blivit antagna. Då fick jag ta snacket med sambon, men det var aldrig någon tvekan, berättar hon.
”Vi gör mycket, det tycker många i vår bekantskapskrets”
Både Madelene Sundin och hennes sambo är oroliga för klimatförändringarna och gör mycket för att bidra till att minska utsläppen. Därför såg de Minimeringsmästerna som en utmaning att faktiskt leva som de lär.
– Vi gör mycket, det tycker många i vår bekantskapskrets. Men vi tycker att man alltid kan göra mer framför allt vi i vår del av världen. Vi vill lära oss att göra annorlunda för vi måste det, säger hon.
“Vi slänger plast kopplat till halvfabrikat”
Förutom mindre utmaningar som att se över vilka engångsartiklar som finns i hemmet, har familjerna även fått väga sitt avfall, något de kommer göra tre gånger under året.
– Vid vägningen började vi reflektera ganska snabbt kring vad är det vi slänger, och var kommer det här avfallet i från. Mycket av det vi slänger är plast kopplat till halvfabrikat eller matsvinn. Det är något vi tagit till oss, och vi handlar redan nu mindre mat, men vi upplever inte heller att vi har ont om mat, berättar Madelene Sundin.
Ni har ju också haft köpstopp en månad, hur har det gått?
– Vi har egentligen övat oss i flera år på att tänka secondhand i första hand. Att inte köpa nytt har varit lite speciellt framför allt i juletid. Vi har till exempel budat hem julklappar på auktionssajter och letat i second hand-butiker. Till viss del tar det lite tid att hitta det man vill ha begagnat, men det gör det även när man går och letar i butiker på stan, säger Madelene Sundin.
Vad har du lärt dig hittills?
– Man lär sig hela tiden, framför allt i hur man ska tänka i vardagen kring exempelvis matsvinn eller alla plastförpackningar från halvfabrikat. Det krävs egentligen väldigt lite ansträngning för att få en helt annan vardag.
För Elin Lundqvist har Minimeringsmästerna hittills varit ett viktigt stöd för att kunna ställa om.
– Det handlar om medvetenhet, att förstå vad det är man gör för att kunna ändra på sig. Sedan ser jag det som en stor fördel i att man får en gemenskap, som ger en hjälp på traven att ta nästa steg i sitt miljötänk, säger Elin Lundqvist.
Är det lättare att ändra sitt beteende tillsammans med någon annan?
– Ja absolut, det tror jag verkligen.