Hyra julgran – en växande succé

Cirkulär ekonomi Att hyra en julgran har blivit en växande succé för Hanna Jurjaks som driver en trädgårdsbutik i Blekinge. För tre år sedan hade hon 30 granar för uthyrning, idag är det 100.

Hyra julgran – en växande succé
Hanna Jurjaks på Blekingeplantan i Nättraby utanför Karlskrona, hyr ut julgranar. Foto: Privat

Idén med hyra en gran, tog fart när julen hemma hos Hanna Jurjaks var slut och granen skulle kastas ut.

– För tre år sedan skulle vi slänga ut vår gran som var i skicket att när man tar i en gren ramlar alla barr av, den var stendöd. Min son som då var fyra år blev helt uppgiven av detta. Han kunde inte förstå att vi skulle slänga ut den i kylan efter att vi firat jul tillsammans. För honom var det en familjemedlem, berättar Hanna Jurjaks och fortsätter:

– Då tänkte jag att det verkligen är slit och släng, och att det måste finnas något annat sätt.

Hittade inspiration från USA om att hyra julgran

Efter några sökningar på nätet för hur man skulle kunna ha en julgran på ett mer hållbart sätt hittade Hanna Jurjaks ett företag i USA som hyrde ut julgranar. Hon letade upp en svensk odlare som hade en långsamväxande variant av den vanliga rödgranen och beställde 30 stycken.

– Alla granar har ett nummer, och sedan får folk komma och välja sin gran som de tar hem mot en avgift. De lämnar sedan tillbaka den när de firat färdigt julen, vilket har varit rätt olika. Några har kommit i mellandagarna och någon lämnade tillbaka den strax innan påsk, så där varade julen ända fram till påska, säger Hanna Jurjaks och skrattar.

Granen blir en del av familjen

Men granarna kommer inte bara tillbaka med sina nummerlappar utan har ofta fått ett eget namn.

– De kommer tillbaka med små namnetiketter i sig, där det står att det här är Findus, eller det här är Barris. De blir väldigt personliga små granar för familjerna. Det har verkligen varit jätteroligt att se den utvecklingen, säger Hanna Jurjaks.

Bland granarna finns självklart en med namnet Andreas Granqvist, efter fotbollsspelaren, och en som heter Hulken.

Hysteriskt intresse för granarna

Intresset för granarna har varit enligt Hanna Jurjaks “hysteriskt”. Från de 30 granar som de började med har de idag runt 100.

– Det här är vad vi kan hantera. Det är många granar och vi driver ju också en trädgårdsbutik som vi behöver ta hand om, säger Hanna Jurjaks.

Vad är fördelarna med att hyra en gran?

– De som är inne på tredje julen och avstått från att köpa en avhuggen julgran, har visat att mycket går att återbruka, även en julgran. Det gör att man tänker till mer kring vilken slit- och slängmarknad det är, säger Hanan Jurjaks.

Tragedi när 50 granar dog

Under förra året skedde en tragisk olycka när 50 av granarna fick kasseras efter att de fått granbarrlus. För vissa familjer som haft samma gran i flera år kan det bli en jobbig nyhet.

– Det är lite jobbigt. Vi ringer upp kunderna inför uthyrningen varje år, och i år har vi då berättat för några att tyvärr, din gran har blivit utbytt. Det är jättehemskt för några som haft samma gran under tre jular. I något fall var det lille Findus som hade blivit utbytt, och det blir lite såklart lite ledsamt, säger Hanna Jurjaks.

Vad är det som gör att ni fortsätter att hyra ut granarna?

– Det är så roligt att kunna erbjuda barnfamiljer eller det äldre paret ett alternativ till en gran. Sedan är det inte kul att granarna dör ibland, det är baksidan av det. Men den stora behållningen är att se hur det skapas relationer i familjerna med granarna, säger Hanna Jurjaks.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.