Blir förbjudet att peta öronen – med plastiga bomullstops

Cirkulär ekonomi Handen på hjärtat hur många kaffemuggar har du kastat denna vecka? Och har du koll på bomullstopsen i örat? Regeringen genomför nu EU:s engångsplastdirektiv och förbjuder onödig engångsplast.

Blir förbjudet att peta öronen – med plastiga bomullstops
Foto: Adobe Stock

Vårt snabba och mobila samhälle bygger i stor utsträckning på att vi förpackar mat och dryck i engångsemballage. Plast, som till stor del görs av fossil råvara och har en negativ miljö- och klimateffekt, står för en stor andel. Ohållbart, enligt regeringen, som ser plasten som en särskild utmaning i steget mot en cirkulär ekonomi.

Alla engångsplast förbjuds inte

Regeringen har nu bestämt sig för genomföra EU:s engångsplastdirektiv. Det betyder förbud mot onödig engångsplast.

− Engångsplast spelar en viktig roll i vårt samhälle men ska användas med försiktighet och så långt som möjligt återvinnas. De beslut som regeringen har fattat i dag innebär att vi tar ett samlat grepp kring hur vi använder engångsplast. Rätt plast ska användas på rätt plats, säger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) i ett uttalande.

Förbud införs först om två år

Framöver blir det krav på att den som säljer snabbmat och dryck i engångsförpackningar ska erbjuda flergångsalternativ. De nya reglerna införs 2024 för att branschen ska ha tid att ställa om.

Målet med åtgärden är att användningen av engångsmuggar och engångsmatlådor i Sverige ska ha minskat med 50 procent till 2026.

Här är förbudslistan

Regeringen har också gjort en lista på engångsplastprodukter som helt kommer att förbjudas i Sverige från den 1 januari 2022: bomullspinnar (tops), sugrör, bestick och ätpinnar, omrörare för drycker, ballongpinnar och tallrikar.

Snabbmatsförpackningar som innehåller expanderad polystyren blir också förbjudet. Även engångsmuggar som innehåller mer än 15 procent plast är rökta från den 1 januari 2024.

Förbud mot konfettiregn – utomhus

En annan bov i dramat som regeringen kniper åt är konfettiregn av plast – utomhus. Förbudet börjar gälla den 30 april 2022.

Regeringen vill också öka återvinningen av plast och minska nedskräpningen. 1 miljard är den årliga notan för nedskräpning i Sverige, enligt uppgift.

Blir straffavgift på godispapper

Nu ska en nedskräpningsavgift läggas på vissa produkter, till exempel glass- och godispapper, fimpar, muggar och våtservetter. Slantarna som kommer in, uppskattningsvis 600 miljoner kronor per år, ska fördelas till kommunerna, utifrån invånarantal, för att bekosta när de måste plocka skärp.

Sverige försöker även driva på för ökad plaståtervinning inom EU. Regeringen har därför lagt ett förslag till EU-kommissionen om att införa krav på att alla engångsplastförpackningar från 2030 ska innehålla minst 30 procent återvunnen plast.

Läs mer om regeringens arbete mot engångsplast

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.