Sveriges nuvarande rapportering till EU:s art- och habitatdirektiv bygger på vetenskapligt fastställda referensarealer, som baseras på vad som är ekologiskt nödvändigt för att bevara arter och ekosystem. Enligt WWF överväger nu regeringen att ändra detta och istället använda arealer från året då Sverige gick med i EU, 1995.
WWF: Regeringsförslag hotar svensk naturvård
Biologisk mångfald Regeringen överväger en kraftig förändring av hur Sveriges naturvårdsarbete ska rapporteras till EU. Det erfar Världsnaturfonden WWF som nu riktar kritik i ett öppet brev.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– Vi har fått höra att Naturvårdsverket får ett regeringsuppdrag som är politiskt styrt och där det finns en stor risk att rapporteringen av art- och habitatdirektivet till EU inte längre ska utgå från ekologiskt behov och vetenskaplig grund. Istället ska utgångspunkten bygga på de arealer och naturtyper som fanns i Sverige 1995, det år då Sverige gick med i EU, säger Emelie Nilsson, sakkunnig för biologisk mångfald och naturvårdspolicy på WWF.
WWF menar att regeringen genom förslaget försöker kringgå EU:s restaureringslag, som trädde i kraft sommaren 2024, en lag som Sverige röstade emot.
WWF konstaterar att bedömningarna skulle skifta stort om man utgår från 1995 års arealer jämfört med om man utgår från det faktiska ekologiska behovet som man tidigare gjort. Inte minst skulle det kraftigt minska EU:s krav på Sverige att skydda och restaurera Sveriges natur. Om förslaget blir verklighet skulle det enligt WWF till exempel innebära att behovet av skydd för viktiga naturtyper som skog sätts till noll.
– Så därför är vi väldigt oroliga, säger Emelie Nilsson.
Emelie Nilsson understryker vikten av att basera rapporteringen på vetenskaplig grund. Samtidigt säger hon att WWF:s bedömning är att EU-kommissionen knappast kommer att acceptera Sveriges ”helomvändning” kring rapporteringen av art- och habitatdirektivet som sett likadan ut sedan Sverige gick med i unionen. I brevet uppmanar man nu därför regeringen att fortsätta använda referensarealer utifrån ekologiskt behov som är baserade på myndigheternas gedigna underlag.
”Vi tror inte att regeringen vill hamna i en situation där de uppfattas som att de inte tror på den vetenskapliga konsensus som finns kring biologisk mångfald”, skriver organisationen.