Kvalitet håller
– Återvunnet material är ändå bättre än vad många tror. Plast går mycket bra att smälta och återanvända, åtminstone tre till fyra gånger, bara man vet vad den innehåller och att den är fri från föroreningar, konstaterar Anna Jansson och exemplifierar med pet-laskor som det finns bra sorteringssystem för.
Men den stora potentialen finns inte hos återvunnet material från hushållen, menar hon.
– Jag är skeptisk till att vi ska återvinna allt till varje pris. Plast från hushållen är det bäst att elda upp, i alla fall så länge vi eldar med olja, det blir ändå ingen kvalitet att tala om. Däremot skulle industrin kunna återanvända större mängder genom att styra sina flöden, säger Anna Jansson.
Byggbranschen producerar exempelvis mängder av rivningsavfall som borde kunna gå att sortera och återanvändas. Bilar innehåller också mycket plast.
–Stötfångarna på bilar skulle exempelvis kunna återanvändas och bli nya stötfångare när de tjänat ut sin tid.
Men det gäller att designa för återvinning redan från början. I dag lackerar man bilarnas stötfångare vilket gör att plasten inte kan återanvändas till nya stötfångare utan istället får bli mindre kvalitativa varor. Så ser det ut inom de flesta industrier idag.
Man skulle också kunna märka upp byggmaterial, bildelar och datorer och skapa bra system för att samla in dem när de är uttjänta.
Klar miljövinst
Generellt är det en klar miljövinst att återvinna plast, menar Anna Jansson. Även om processen i sig kräver mycket energi så är det bara en liten del i ett livscykelperspektiv. Den allra största energimängden går åt i början av processen när oljan ska upp ur marken, krackas, destilleras och sedan transporteras till beställaren.
Fakta//
I sin doktorsavhandling ”Effects of simulated recycling on polyolefin materials” undersökte Anna Jansson hur plasterna polyeten och polypropen, som är några av de vanligaste materialen i plastförpackningar, förändrades vid återvinning. Genom simulerad återvinning kunde hon dra slutsatsen att mekanisk återvinning bryter ned plastmaterialen. Däremot är kvaliteten bättre än man trott och genom att tillsätta antioxidanter kan man avsevärt öka livslängden hos materialen. Det är dock mycket viktigt att plasterna är rena och att man vet vad de har för egenskaper för att man ska kunna avgöra vad materialet ska användas till i nästa skede och för att kunna tillsätta rätt mängd antoxidanter.
publicerad 22 november 2004