Elektronikskrot – den nya koppargruvan

Gamla mobiltelefoner, datorer och motorer. Detta är det moderna samhällets nya koppargruva. På Rönnskär i Skellefteå processas en tredjedel av världens elektronikskrot och den koppar som återvinns står för 20 procent av den totala kopparproduktionen.

Under året har Weee-direktivet, Waste of Electric and Electronic Equipment, implementerats i alla EU länder. Direktivet innebär att medlemsstaterna ska införa regler för källsortering och insamling av uttjänta el-produkter. Målet är att 75 procent av all uttjänt telekom- och it-utrustning ska samlas in och att 65 procent av detta ska återanvändas eller återvinnas.

EUs mål enligt direktivet är att varje EU-land senast den sista december 2006 ska samla in minst 4 kilo elektronikskrot per person. I Sverige samlar vi redan idag in nära 9 kilo per invånare. En stor del av det elektronikskrot som samlas in i Norrland hamnar på återvinningsföretaget Kuusakoski i Skelleftehamn. Där förbehandlas elektronikskrotet för återvinning.

– Det som är mest värdefullt ur vår synvinkel är mobiltelefoner, säger Christer Gyllengahm, regionchef för Kuusakoski. De innehåller mycket koppar och ädelmetaller i förhållande till vikten. Tv-apparater och monitorer innehåller visserligen en hel del koppar, men för oss innebär de också en kostnad eftersom behandlingskostnaderna för exempelvis höljet blir så höga.

I anslutning till Kuusakoski ligger Rönnskärsverken där återvinning av koppar och ädelmetaller från elekoronikskrot är en viktig del av smältverkets försörjning. Miljömässigt är det också en god affär att återvinna koppar. Bortsett från att metallen är återvinningsbar till 100 procent så går det åt 85 procent mindre energi vid återvinningen jämfört med att ta fram koppar ur malm. Förutom koppar återvinns även guld, silver, nickel och zink ur elektronikskrot.

På Rönnskärsverken hoppas man Weee-direktivet ska leda till att elektroniskrot återvinns i större utsträckning. Idag är cirka en fjärdedel av råmaterialet olika typer av återvinningsmaterial.

– Någon kallade det vår nya guldgruva, säger Theo Lehner, utvecklingschef på Rönnskärsverken. Direktivet öppnar för fler möjligheter för oss och vi hoppas naturligtvis att vi ska kunna öka andelen processat elektronikskrot på Rönnskär.

Fakta Återvinning av koppar

Koppar är återvinningsbar till 100 procent. 2002 utgjordes mer än 40 procent av kopparnavändningen i Europa av återvunnet material. 80 procent av all koppar som någonsin tillverkats används fortfarande. En mobiltelefon innehåller i snitt 5 till 20 gram koppar och 40 milligram guld. En dator kan innehålla 1,5 kg koppar. 40 procent av guldproduktionen och 20 procent av kopparproduktionen vid Rönnskärsverken kommer från återvunnet material.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.