Återbruksgalleria öppnar i Härnösand

Cirkularitet Lagom till jul kommer härnösandsborna att kunna shoppa mer hållbara julklappar i en ny återbruksgalleria.
– Vi ser framför oss att butikerna i gallerian kan erbjuda re-designade kläder, möbler och smycken, säger projektledaren Linda Lundberg.

Återbruksgalleria öppnar i Härnösand
Härnösand öppnar återbruksgalleria. Foto: Adobe Stock.

Just nu planerar Härnösands kommun för ett projekt som kommer dra igång lagom till julhandeln. På en plats som ännu inte är klar planerar Härnösands kommun att öppna en återbruksgalleria.

Kraven: Återbrukat, återanvänt eller hållbart

Tanken är att företag eller organisationer ska kunna hyra in sig och öppna egna butiker. Det enda kravet är att allt som säljs måste vara återbrukat, återanvänt eller hållbart producerat.

– Vi ser framför oss att butikerna i gallerian kan erbjuda re-designade kläder, möbler och smycken, säger projektledaren Linda Lundberg i ett pressmeddelande.

– Men vi tänker också att företagare som är exempelvis tapetserare eller skräddare kan hyra in sig i gallerian.

Ska bidra med mer än shopping

Förhoppningen från kommunen är att gallerian även ska bidra med mer än att endast erbjuda hållbara produkter till konsumenter.

– Med gallerian kan vi både skapa ett unikt besöksmål och ge personer som står utanför arbetsmarknaden möjlighet till sysselsättning, säger Sverker Ågren (KD), arbetslivsnämndens ordförande i ett pressmeddelande.

Även kommunstyrelsens ordförande, Andreas Sjölander (S), håller med Sverker Ågren om att det finns fler fördelar med gallerian.

– Det känns jätteroligt för staden och är helt rätt i arbetet med Hållbara Härnösand. I satsningen på återbruksgalleria ryms både social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet, säger Andreas Sjölander.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste