Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Årets Miljöhjältar utsedda

Karriär Världsnaturfonden, WWF, har korat miljöhjältarna 2019. Inte helt oväntat tar den unga planetaktivisten plats på prispallen.

Årets Miljöhjältar utsedda
Pella Thiel, Magnus Carlson och Greta Thunberg.

Greta Thunberg får trösta sig med att hon blir Årets Unga Miljöhjälte 2019, när Nobels fredspris gick till Etiopiens premiärminister. Ekologen Pella Thiel får priset som Årets Miljöhjälte för biologisk mångfald och sångaren Magnus Carlson får det i klimatkategorin.

– Vi vill lyfta dom som gör skillnad när det gäller några av vår tids viktigaste frågor – klimat och biologisk mångfald. Nu delar vi för andra gången även ut pris till Årets Unga Miljöhjälte. Det är en stor ära varje år att utnämna vinnarna och extra kul att få uppmärksamma de ungas engagemang, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF.

Greta Thunberg, som bor i Stockholm, inledde sin klimatstrejk ensam utanför svenska riksdagen för drygt ett år sedan, då hon var 15 år gammal. I slutet av september deltog flera miljoner människor i fredagsdemonstrationen på runt 3000 platser över hela världen och Greta Thunberg talade i FN.

Juryns motivering är:

”Greta Thunberg är unik. Likt ingen annan tidigare har hon satt klimathotet på agendan för en hel värld. Med saklighet och tydlighet har hon fått unga som gamla – och alla däremellan – att förstå att vi måste agera nu för att skapa ett framtida hållbart samhälle. Gretas ensamma skolstrejk har utvecklats till en världsomspännande och engagerande klimatrörelse för unga och nått ända till FN på bara ett år. Greta är ung nog att förändra världen med sitt beundransvärda engagemang.”

Naturens rättigheter är en idé med existentiella dimensioner.

Ekolog från Värmdö

Pella Thiel från Värmdö har bland annat startat organisationen End Ecocide Sverige, som jobbar för en internationell lagstiftning mot storskalig miljöförstöring

– Naturens rättigheter är en idé med existentiella dimensioner. Och det behövs i vår tid, när vi människor måste förstå att världen är levande och vi är en del av den. Naturens rättigheter vinner mark snabbt i världen och den här utmärkelsen är betydelsefull för hela rörelsen.  Den omfattar ju alla från jurister till aktivister och även grupper som exempelvis urfolk och kyrkor, säger hon i en kommentar.

Juryns motivering är:

”Med en tydlig röst för eldsjälen och debattören Pella Thiel naturens viktiga talan. På ett tydligt och medryckande sätt sprider hon budskapet om naturens självklara rättigheter. Med outtröttlig energi arbetar hon för en internationell lagstiftning mot miljöförstöring och för hela jordens biologiska mångfald. Hennes röst för naturen når över alla gränser hela vägen till FNs innersta hjärta.”

Sång och miljö

Sångaren Magnus Carlson i Weeping Willows engagerar sig i miljö- och klimatfrågor och vill sprida hur man kan leva klimatsmart och ta hand om planeten till en stor målgrupp.

Juryns motivering är:

”Magnus Carlson lever som han lär och är en aktiv och hängiven miljöhjälte som framgångsrikt sprider budskapet om hur man kan leva mer hållbart och skapa en klimatsmart framtid. Med klar stämma framför han sitt budskap både från scen och i media och når långt bortom konsertgolv och sångtexter. Magnus har en beundransvärd förmåga att på ett självklart sätt nå ut till en stor målgrupp och är en värdig ambassadör för både ökad biologisk mångfald och ett bättre klimat.”

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.