Årets klimatförhandlingar leds av före detta oljebolagschef

Klimat Azerbajdzjans miljöminister, Mukhtar Babayev, har fått i uppdrag att leda nästa omgång av FN:s klimatförhandlingar, Cop29. Kritiska röster höjs för hans tidigare roll som chef på statliga oljebolaget Socar.

Årets klimatförhandlingar leds av före detta oljebolagschef
Foto: President of Azerbaijan

Azerbajdzjans regering har utsett landets miljöminister Mukhtar Babayev som president för FN:s klimatkonferens COP29, som hålls i Baku i november. Innan Mukhtar Babayev blev miljöminister arbetade han 26 år inom State Oil Company of the Azerbaijan Republic, Socar.

Många kritiker pekar på likheterna med utnämningen av Sultan Al Jaber som presiderade klimatmötet i Dubai trots att han var vd för Abu Dhabi National Oil Company. Skeptikerna pekar också på Azerbajdzjans starka beroende av olje- och gassektorn, vilken stod för över 92,5 procent av landets exportintäkter förra året.

Samtidigt har Mukhtar Babayev erfarenhet av hållbarhetsarbete då han under lång tid var miljödirektör på Socar. Där arbetade han bland annat med att sanera förorenad mark i Azerbadjan som lider av flera allvarliga miljöproblem efter årtionden med olje- och gasutvinning.

FN:s klimatkonvention uppger i ett uttalande att de välkomnar utnämningen och de ser fram mot att samarbeta med Mukhtar Babayev för att säkerställa framgångsrika klimatförhandlingar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.