Heléne Fritzon (S): Många frågar om Sveriges ändrade klimatpolitik

Cop28 EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S) är på plats på Cop28 i Dubai för att förhandla. Hon berättar att hon vid det förra klimattoppmöte fick många frågor om Sveriges ändrade klimatpolitik.
– Jag kommer helt säkert att få svara på frågor också i år, säger hon till Miljö & Utveckling.

Heléne Fritzon (S): Många frågar om Sveriges ändrade klimatpolitik
Heléne Fritzon (S). Foto: Socialdemokraterna

EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S) är en del av EU:s förhandlingsdelegation och anlände till Dubai tidig torsdag morgon. Den första dagen användes till samtal och planering med sin partigrupp, men också till ett studiebesök på världens största solcellspark.

– Det var intressant, men man ska så klart vara medveten om att solenergin här bara utgör en bråkdel av energiproduktionen i förhållande till oljan. Hela Dubai är ju helt uppbyggt med hjälp av oljepengar, säger hon till Miljö & Utveckling.

Heléne Fritzon tycker att ordförandelandets vilja att visa upp satsningar på förnybar energi på ett bildligt sätt visar på utmaningen som förhandlingen står inför – att övertyga alla parter om att fasa ut fossila bränslen, så snabbt som möjligt.

– Det är vårt huvudkrav i förhandlingarna och en fråga som jag kommer att driva hårt. Det är så klart viktigt att stimulera satsningar på förnybart, energibesparingar och verktyg som minskar utsläppen. Men elefanten i rummet är de fossila bränslena och det är där vi måste komma igång på allvar med utfasningen. Jag skulle önska att den utfasningen startar redan år 2025.

Gör sitt andra Cop-möte

Heléne Fritzon gör sitt andra COP-möte och hon konstaterar att toppmötena tydligt visar att det är EU som leder det globala klimatarbetet. Det, menar hon, ger EU en väldigt stark position och röst i förhandlingarna. Något hon anser är extra viktigt just i år, då Cop28 ska utvärdera den globala klimatpolitiken efter Parisavtalet år 2015.

– Det här är det viktigaste klimattoppmötet sedan Parisavtalet. EU:s starka röst måste vi därför naturligtvis använda fullt ut.

Sverige förhandlar på Cop28 under EU-mandat. Men Sveriges roll i förhandlingarna är komplicerad, menar Heléne Fritzon.

– När jag åkte till Egypten på Cop27 så hade vi precis haft ett regeringsskifte. Det var en väldigt märklig upplevelse som svensk. Sverige har ju fram till nu varit kända för sitt arbete med klimatomställningen och drivande, inte minst i EU:s klimatarbete. Jag fick många frågor om regeringens klimatpolitik den gången. Och jag kommer helt säkert att få svara på frågor också i år. Folk undrar vad som händer i Sverige och varför utsläppen ökar. Och jag hymlar inte med att vi har en helt och hållet SD-ledd regering. Det syns väldigt tydligt i klimatarbetet.

Hur ser ditt önsekscenario ut för förhandlingsresultatet?

– Det är att vi på riktigt får ett ställningstagande om att utfasningen av fossila bränslen måste komma igång. Vi kan inte skjuta det problemet på framtiden. Den frågan ställs också på sin spets, skulle jag säga, när förhandlingen sker just här i Förenade Arabemiraten. Kanske skulle också det faktum att vi är just här göra att vi får det särskilda fokus som behövs på frågan om utfasningen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.