Ny teknik underlättar tillverkning av etanol

Bränslen Forskare vid Högskolan i Borås har utvecklat en ny process som ger hopp för användningen av skogs- och jordbruksavfall i etanolproduktion.

Ny teknik underlättar tillverkning av etanol
Lena M Fredriksson

Doktoranden Mofoluwake Moronfade Ishola visar i sin avhandling en ny process för att producera etanol av lignocellulosa. Tekniken går ut på att koppla ihop två reaktorer med filter, så att man får en integrerad, men ändå separerad process.

Förenklat kan man säga att ena reaktorn är en behållare där cellulosamolekyler omvandlas till sockerarter. Den andra reaktorn är en behållare med jäst som jäser sockret till etanol. Cellulosablandningen pumpas via ett membran från den ena till den andra behållaren. Membranet släpper igenom socker som ska gå till jäsningen, men inte fasta delar från cellulosan.

Det finns flera fördelar med att göra stegen simultant men separata behållare. Det sparar tid och ger möjlighet att återanvända jästen gång efter gång. En annan fördel är att processen är mycket effektiv; när processen användes på halm från vete visade det sig att etanolen som producerades var klart mer koncentrerad än med konventionella metoder.

Mofoluwake Moronfade Ishola hoppas och tror att det ska gå att använda den här processen i stor, industriell skala. Den skulle i så fall kunna användas för att göra bioetanol av cellulosaavfall från till exempel jord- eller skogsbruk runt om i världen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.