Några saker på checklistan är busskörfält i centrum och att alla kommunens restauranger, kök och caféer ska börja mäta andelen matsvinn. Nya bostäder ska planeras utifrån bästa förutsättningar för solel och alla nya hus som Kommunfastigheter bygger ska få solceller.

– Detta är bara ett axplock av vad vi gör i kommunen. Vi har valt ut åtgärder som är viktiga, begripliga och som visar bredden i kommunens arbete, berättar Lars Wiklund, kommunstrateg i Eskilstuna kommun.
Inspirera till förändring
Under den kommande tvåårsperioden ska man sedan bocka av åtgärderna på listan, och göra nedslag i form av filmer och andra kommunkationsvägar för berätta hur det går. Sociala medier blir en viktig kanal. Kommunen använder också digitala tavlor i centrum, där miljölöftet visas.
Förutom att synliggöra vad kommunen gör är målet också att inspirera till personliga beteendeförändringar hos invånarna.
– Vi ska också försöka skapa delaktighet för att få de som bor här att göra egna miljölöften. Ska vi nå våra miljömål måste kommuninvånarna också bidra. Det räcker inte att vi bygger cykelbanor om ingen cyklar på dem, konstaterar Lars Wiklund.
I början av december lades kampanjen ut på Facebook och efter drygt ett dygn hade inlägget en räckvidd på 40 000 personer, vilket ligger i de absoluta toppskiktet bland de filmer som gjorts av kommunen.
– Jag tycker att en checklista är ett enkelt och pedagogiskt sätt att visa hur kommunen arbetar med miljöfrågor, det är ett tips till andra som har något att berätta, säger Lars Wiklund.