nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Två miljölöften från Eskilstuna är att nya bostäder planeras utifrån bästa förutsättningar för solel och att de nya hus som Kommunfastigheter bygger ska få solceller. FOTO: By Epiq - Own work/Wikimedia Commons

Eskilstuna ger 50 miljölöften

Eskilstuna kommun har tagit fram en checklista med 50 åtgärder för en bättre miljö som de ska genomföra fram till 2018.
– Vi gör många saker men har inte varit lika bra på att berätta om dem, berättar Lars Wiklund, kommunstrateg i Eskilstuna kommun.

  • Annons 1

Några saker på checklistan är busskörfält i centrum och att alla kommunens restauranger, kök och caféer ska börja mäta andelen matsvinn. Nya bostäder ska planeras utifrån bästa förutsättningar för solel och alla nya hus som Kommunfastigheter bygger ska få solceller.

Lars Wiklund, kommunstrateg i Eskilstuna kommun.

Lars Wiklund, kommunstrateg i Eskilstuna.

– Detta är bara ett axplock av vad vi gör i kommunen. Vi har valt ut åtgärder som är viktiga, begripliga och som visar bredden i kommunens arbete, berättar Lars Wiklund, kommunstrateg i Eskilstuna kommun.

Inspirera till förändring

Under den kommande tvåårsperioden ska man sedan bocka av åtgärderna på listan, och göra nedslag i form av filmer och andra kommunkationsvägar för berätta hur det går. Sociala medier blir en viktig kanal. Kommunen använder också digitala tavlor i centrum, där miljölöftet visas.

Förutom att synliggöra vad kommunen gör är målet också att inspirera till personliga beteendeförändringar hos invånarna.

– Vi ska också försöka skapa delaktighet för att få de som bor här att göra egna miljölöften. Ska vi nå våra miljömål måste kommuninvånarna också bidra. Det räcker inte att vi bygger cykelbanor om ingen cyklar på dem, konstaterar Lars Wiklund.

I början av december lades kampanjen ut på Facebook och efter drygt ett dygn hade inlägget en räckvidd på 40 000 personer, vilket ligger i de absoluta toppskiktet bland de filmer som gjorts av kommunen.

– Jag tycker att en checklista är ett enkelt och pedagogiskt sätt att visa hur kommunen arbetar med miljöfrågor, det är ett tips till andra som har något att berätta, säger Lars Wiklund.

Här hittar du kampanjen 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.