Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

33 farliga ämnen i textilier förbjuds

Kemikalier EU-kommissionen har beslutat om att förbjuda 33 farliga ämnen i textilier. Detta rör bland annat kläder, lakan och tyger inom offentliga miljöer.

33 farliga ämnen i textilier förbjuds
Pixabay

De nya reglerna börjar gälla 1 november 2020 och innebär att vissa ämnen som är cancerframkallande, mutagena eller reproduktionstoxiska (CMR-ämnen) förbjuds i varor av textil.

Förbjudet gäller handdukar, lakan, kläder och inredningstextilier som konsumenter har i hemmet, samt tyger i bilar, bussar och möbler i offentliga miljöer.

Den nya begränsningen innebär att haltgränser införs för 33 CMR-ämnen och ämnesgrupper. Begränsningarna förs in i bilaga XVII i EU:s kemikalielagstiftning Reach.

Vissa textilier är okej

De delar av varor som är gjorda av äkta päls, skinn och läder omfattas inte av förbudet eftersom de normalt innehåller andra slags ämnen än de som finns i textilmaterial. Det finns också andra textilier som inte omfattas av begränsningen. Dessa är begagnade varor, heltäckningsmattor och andra typer av mattor.

EU-kommissionens beslut om förbudet fattades i oktober, efter att EU:s medlemsländer i april 2018 röstat för att införa den nya begränsningen.

Läs mer: ”Hög tid att integrera hållbarhet i strategin”

Kemikalieinspektionen har försett EU-kommissionen med underlag och kom redan 2015 fram till att en särskild EU-lagstiftning på området skulle vara det mest effektiva sättet att minska riskerna. Detta efter att Kemikalieinspektionen fick i regeringsuppdrag att ganska farliga ämnen i textil.

Läs mer om det nya förbudet här.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.