100 miljoner kronor till klimatfonder genom #Klimatbytet

Ekonomi På fem dagar har Nätuppropet #klimatbytet fått nära 600 personer att flytta 100 miljoner kronor av sina PPM-fonder till klimatsmarta alternativ.

100 miljoner kronor till klimatfonder genom #Klimatbytet

Det svenska pensionssystemet förvaltar över 1300 miljarder kronor. Nu uppmanar initiativet #Klimatbytet svenskar att göra ett aktivt val av sina PPM-placeringar.

Bakom initiativet står Joakim Jansson, entreprenör och föreläsare kring digitaliseringsfrågor. Han fick via en ny funktion på fondtorget en idé om att spara klimatsmart i premiepensionssystemet.

Tar 10 minuter

– Jag testade att styra mina pengar i klimatsmart riktning. Det gick snabbt och enkelt. Morgonen efter vaknade jag upp halvsex på morgonen med 150 i puls och kände bokstavligen att ”jag tror jag har det” och satte igång med arbetet kring #Klimatbytet, säger Joakim Jansson.

På Klimatbytet.se finns instruktioner för hur folk på tio minuter kan flytta sina PPM-pengar till klimatsmartare fondalternativ. När en person har bytt PPM-fonder och skriver upp sig på Klimatbytet.se så ökar räknaren totalsumman med 175 000 kr. Det är ett ungefärligt snitt av varje persons premiepensionssparande, enligt Premiepensionsmyndigheten.

18 miljarder till klimatet

Enligt #klimatbytet skulle 18 miljarder kronor kunna placeras i klimatsmarta fonder om 1 procent av svenskarna flyttade sina pensionspengar.

– Tänk om vi skulle kunna få flera miljarder kronor att arbeta för klimatet. Det skulle göra en enorm skillnad, säger Joakim Jansson.

Läs mer: Landshövding blir styrelseordförande för 2050 Consulting

Fakta

Vad är #klimatbytet?

#klimatbytet är partipolitiskt oberoende och initiativtagare är Joakim Jansson som driver företaget DigJourney. Målet med #Klimatbytet är att flytta en miljard kronor till mer klimatsmart ppm-sparande och öka takten i att använda kapital för att ställa om till ett mer klimatsmart samhälle.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.