nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Vem blir årets Blåslampa?

När konsumentpriset Blåslampan nu presenterar sina finalister har ett avfallsprojekt, ett elföretag och en bananfilmsregissör möjlighet att vinna.

  • Annons 1

För tionde året i rad delar Sveriges Konsumenter och Råd & Rön ut konsumentpriset Blåslampan som går till en person, organisation eller ett företag som slagit vakt om konsumenternas intresse. Den 10 oktober utses vinnaren som får motta sitt pris av miljöminister Lena Ek. De fyra finalisterna är:

Regissören Fredrik Gertten som genom sina filmer Bananas och Big Boys Gone Bananas visat på hur konsumentens val är kopplat till rättvisa, hälsa och miljö i andra länder.

Företaget Allwin som samlar in företags matsvinn och distribuerar det till utsatt i samhället samt driver andra projekt för ett mer hållbart samhälle.

Egen El som arbetar för alternativa elmöjligheter, bland annat genom att sälja solcellsanläggningar och motivera privatpersoner att producera egen el.

Joel Dahlberg, journalist och författare, som med sin granskning av finansbranschen har ökat medvetenhet och skapat debatt om konsumenternas underläge.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.