Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Vita certifikat testas i Sverige

Energieffektivisering Ett nytt sätt att energieffektivisera genom så kallade vita certifikat ska testas i Göteborg. Bakom projektet står bland annat Handelshögskolan i Göteborg och Sustainable Innovation.

Under tre år ska ett kvotpliktsystem för energieffektivisering, så kallade vita certifikat, testas i Göteborg. Testet ska undersöka hur ett system för vita certifikat med fokus på att minska effekttoppar kan utformas och praktiseras. Detta ska sedan användas som underlag för ett eventuellt framtida nationellt styrmedel på området.

Bakom projektet står Handelshögskolan i Göteborg i samverkan med Sustainable Innovation, Göteborg Energi, Naturskyddsföreningen, Chalmers och Profu.

jan-kristoffersson
Jan Kristoffersson

– Det blir mycket intressant att testa den här typen av styrmedel i en lokal testbädd och resultaten kan komma att göra stor skillnad för att Sverige ska kunna åstadkomma ett mer hållbart energisystem, säger Jan Kristoffersson, projektledare på Sustainable Innovation.

 

Fakta

Om vita certifikat

Vita certifikat är ett kvotpliktsystem för energieffektivisering och ett samlingsbegrepp för ett antal likartade styrmedel. Oftast sker effektiviseringen genom att det kvotpliktiga energibolaget tar kontakt med sina kunder och erbjuder hjälp med att effektivisera deras energianvändning.

En fördel med vita certifikat är att de erbjuder ett sätt att finansiera energieffektivisering utanför statsbudgeten.

Det innebär även möjligheter till ökat samarbete mellan energibolag och slutanvändare.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.