Vill få landets första spårbilsbana

En bullig, liten röd och vit spårbil visas snart upp på torget framför KTHs huvudentré. Förhoppningen är att få Sveriges första publika spårbilsbana som kan ta resenärer från KTH till Stockholms universitet på max åtta minuter.

Vill få landets första spårbilsbana

När regeringens spårbilsutredare Kjell Dahlström i fjol pekade ut de mest intressanta områdena för att utveckla spårbilen var universitetsområdena i Stockholm ett av dem. Den fullstora spårbilen som om en vecka ställs ut på KTH är en symbol för den förhoppning som flera i Stockholms universitetsvärld nu bär på: att få en publik bana med namnet Via Academica som knyter samman KTH, Albano, Stockholms universitet och Karolinska sjukhuset. Och att ta resenärer från KTH till Stockholms universitet på max åtta minuter.

– Vi har hållit på länge att försöka hitta en lösning på våra trafikproblem och för en tid sedan dök spårbilarna upp som en ny möjlighet. Vi skulle vara betjänta av en sådan här lösning redan nu. Det tar 20 minuter att gå från tunnelbanan till de mest avlägsna delarna av KTH och ska man sedan till universitetet, ja, då måste man ner i tunnelbanan igen. Eller ta bilen, säger KTHs rektor Peter Gudmundson.

Plan på gång

Under utställningen den 14-18 april får besökare möjlighet att provsitta spårbilen som utvecklats av företaget Vectus. Dock blir det ingen åktur eftersom någon färdig bana ännu inte finns tillgänglig. Den som visas under utställningen är bara en kort snutt för att ge besökarna en känsla av hur det skulle kunna se ut i framtiden, berättar Magnus Hunhammar, projektledare för spårbilsutställningen.

Enligt regeringens spårbilsutredning som nyligen kom tillbaka från remiss är 2014 året då spårbilarna ska bli verklighet i Sverige. Det nya Trafikverket har fått i uppgift att ta fram en handlingsplan för hur en introduktion av spårbilar ska gå till. Planen ska presenteras senast den sista oktober i år.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.