De är först med hushållsnära insamling av textilier

Avfall Det kommunägda bolaget Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö tar färgsortering till nästa nivå. Nu lanserar de sin sjunde fraktion – den rosa påsen.

De är först med hushållsnära insamling av textilier
Creative Lab / Shutterstock.com

Från och med i september kan Eskilstuna- och Strängnäsbor sortera sina textilier hemma. Initiativet, den rosa påsen, rymmer allt från udda strumpor till tröjan som krympte i tvätten.

På bilden: Kent Briby.

– Enligt Avfall Sveriges utredningar slänger varje svensk cirka åtta kilo textilier i övriga hushållsavfallet varje år. Human Bridge startade tillsammans med flera aktörer upp ett projekt där man sökte samarbetspartners med udda insamlingssystem. Vi kontaktade dem och de hakade på, så nu lanserar vi den rosa påsen till alla som har färgsortering i Eskilstuna och Strängnäs, säger Kent Briby, produktionschef vid avdelningen återvinning på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö, till Miljö & Utveckling.

Minskar brännbara fraktioner

Som en del i Eskilstuna- och Strängnäs kommuners arbete att minska brännbara fraktioner från villor, lägger man nu till ytterligare en fraktion. Hittills har villakunderna haft möjlighet att färgsortera tidningar, plast-, metall- och pappersförpackningar samt matavfall. Målet är nu att sänka de 46 procenten avfall som går till förbränning.

– Vi är först med hushållsnära insamling av textilier via optisk sortering. Vi var även först i Sverige med sex fraktioner och nu lägger vi till en sjunde fraktion, säger Kent Briby.

Modern anläggning i Avesta

Alla insamlade textilier skickas till en anläggning i Avesta för finsortering. Användbara kläder går till Human Bridge och deras välgörenhetsarbete. Oanvändbara textilier sorteras efter vilket material det består av och går sedan till fiberåtervinning. Anläggningen består av en trettio meter lång maskin som kan känna av olika sorters fiberinnehåll för snabbare sortering.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.