nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Kommunbolaget tar färgsortering till en ny nivå. FOTO: Creative Lab / Shutterstock.com

De är först med hushållsnära insamling av textilier

Det kommunägda bolaget Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö tar färgsortering till nästa nivå. Nu lanserar de sin sjunde fraktion – den rosa påsen.

  • Annons 1

Från och med i september kan Eskilstuna- och Strängnäsbor sortera sina textilier hemma. Initiativet, den rosa påsen, rymmer allt från udda strumpor till tröjan som krympte i tvätten.

På bilden: Kent Briby.

– Enligt Avfall Sveriges utredningar slänger varje svensk cirka åtta kilo textilier i övriga hushållsavfallet varje år. Human Bridge startade tillsammans med flera aktörer upp ett projekt där man sökte samarbetspartners med udda insamlingssystem. Vi kontaktade dem och de hakade på, så nu lanserar vi den rosa påsen till alla som har färgsortering i Eskilstuna och Strängnäs, säger Kent Briby, produktionschef vid avdelningen återvinning på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö, till Miljö & Utveckling.

Minskar brännbara fraktioner

Som en del i Eskilstuna- och Strängnäs kommuners arbete att minska brännbara fraktioner från villor, lägger man nu till ytterligare en fraktion. Hittills har villakunderna haft möjlighet att färgsortera tidningar, plast-, metall- och pappersförpackningar samt matavfall. Målet är nu att sänka de 46 procenten avfall som går till förbränning.

– Vi är först med hushållsnära insamling av textilier via optisk sortering. Vi var även först i Sverige med sex fraktioner och nu lägger vi till en sjunde fraktion, säger Kent Briby.

Modern anläggning i Avesta

Alla insamlade textilier skickas till en anläggning i Avesta för finsortering. Användbara kläder går till Human Bridge och deras välgörenhetsarbete. Oanvändbara textilier sorteras efter vilket material det består av och går sedan till fiberåtervinning. Anläggningen består av en trettio meter lång maskin som kan känna av olika sorters fiberinnehåll för snabbare sortering.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.