Varnar för krasch inom förnybart

Energi Vi står inför en ekonomisk krasch inom förnybar energi.
– Det finns obehagligt många likheter mellan den här bubblan och bolånebubblan i USA, säger finansmannen och investeraren Per Wimmer.

Varnar för krasch inom förnybart

Ett av de stora problemen med den gröna sektorn är att vi inte tittar på vad som kommersiellt fungerar. Regeringar världen över pumpar in miljarder i statliga subventioner i sektorn och en stor del av subventionerna går till projekt som aldrig kommer att bli lönsamma.

Grön energi är en viktig del av den framtida energilösningen, men idag finansieras projekten på fel sätt och det får en negativ effekt för hela branschen.

Subventionerna har blåsts upp till en finansiell bubbla och snedvrider marknaden. En krasch inom förnybar energi kan skicka svallvågor över hela ekonomin och kraftigt försena omställningen till hållbar energi, menar Per Wimmer i den nyutgivna boken den Gröna Bubblan.

– Det finns obehagligt många likheter mellan den här bubblan och bolånebubblan i USA. Vi håller på att begå exakt samma misstag nu som då, men den här gången inom förnybar energi, säger Per Wimmer.

Här kan du se en intervju med Per Wimmer.

 

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=waWYb5xGOaM]

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.