Varde ljus!

Där det finns hundbajs finns det ljus. Ett ordspråk som skulle kunna etablera sig i USA, där en konstnär utforskar möjligheten att låta husdjurens avföring ge energi till allt från gatubelysning till kaffekokning.

Varde ljus!

På en gata i Cambridge i delstaten Massachusetts drog konstnären Matthew Mazzotta i fjol igång sitt visionära projekt The Park Spark Project. Vid en rastningsplats för hundar placerade han en så kallad methane digester, en anläggning där bajs blir metangas. Nu är pilotprojektet avslutat men Mazzotta är i startgroparna med att hjälpa till att etablera konceptet i sex andra amerikanska städer.

Så hur går det till? Bredvid anläggningen finns nedbrytbara påsar som hundägare fångar upp den värdefulla råvaran med. Bajspåsen kastas ned i systemet och blandas med vatten i en tank. Det gör att metan åker längst upp i tanken och sedan bränns gasen för att lysa upp en närliggande lyktstolpe. När metan förbränns blir den starka växthusgasen till koldioxid och vatten.

Tanken är att gatlyktan ska lysa tills någon i städerna får en bra idé på hur man kan använda energin istället. Koka kaffe, visa film eller baka bröd? Det är upp till invånarna.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.