”Väljarna är trötta på politiska skyttegravar”

Klimat Det säger Ola Hansén, klimatexpert på WWF, när en ny undersökning visar att tre av fyra svenskar vill se klimatplaner innan valet.

”Väljarna är trötta på politiska skyttegravar”
Pixabay

Tre av fyra svenskar (73 procent) uppger att det är viktigt att partierna innan valet presenterar konkreta åtgärdsförslag för att minska klimatutsläppen. Det visar en undersökning som Sifo genomfört på uppdrag av Världsnaturfonden WWF, Föräldravrålet och Naturskyddsföreningen. 

– Jag tror att väljarna är trötta på de politiska skyttegravar som allt för ofta uppstår. Nu vill man se konkreta klimatpolitiska förslag för att kunna fatta ett medvetet val i september i år, säger Ola Hansén, klimatexpert på Världsnaturfonden WWF.

Läs mer: Sverige ger 2 miljarder till Globala miljöfonden

Undersökningen visar att intresset för frågan är relativt högt oavsett de svarandes partitillhörighet. Fyra av fem rödgröna väljare (s+v+mp) och nära tre av fyra alliansväljare (m+c+l+kd) uppger att det är ganska eller mycket viktigt med konkreta klimatförslag från partierna inför valet.

Skillnaden mellan kvinnor och män är också stor gällande hur viktigt det är att partierna presenterar konkreta klimatåtgärder. Medan åtta av tio kvinnor tycker att det är ganska eller mycket viktigt, är siffran sex av tio för män. 

Läs mer om undersökningen här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.