Utredare varnar för nedbrytbar plast – orsakar skador på miljön

Plast Plast som marknadsförs som nedbrytbar orsakar samma skador på marin miljö som konventionell plast. Det visar en studie från regeringens plastutredare.

Utredare varnar för nedbrytbar plast – orsakar skador på miljön
Pixabay

Regeringen tillsatte i höstas en utredning som ska se över möjligheten att minska plastens negativa miljöeffekter. Utredningen redovisar nu en del av uppdraget som bland annat berör frågan om nedbrytbarheten av plast i miljön.

Utredare Åsa Stenmarck konstaterar att de plaster som omnämns som nedbrytbara inte är det i naturlig miljö, utan kräver specifika förhållanden för att brytas ned, främst industriell kompostering. De orsakar därmed samma skador på marin miljö som konventionell plast.

Läs mer: Större mängd mikroplaster från kläder än föda

I utredningen menar man att olika begrepp som används i marknadsföringen av plast riskerar att felaktigt leda till att konsumenter tror att plasten är nedbrytbar i miljön. Det handlar främst om begreppen bioplast och bionedbrytbar. Detta befaras kunna leda till ökad oaktsamhet och ökad nedskräpning.

Utredaren redovisar även en lista på vanligt förekommande plastskräpföremål som dessutom utgör risk för skador på det marina djurlivet. Exempel på skräpföremål i listan är cigarettfimpar, engångsförpackningar, ballonger, sugrör, förlorade fiskeredskap samt plastskräp från industriell verksamhet.

Läs mer: Standardisering ska öka användandet av återvunnen plast

− Utredaren bekräftar den föraning jag haft om att det än så länge inte finns några plaster som är nedbrytbara på riktigt i naturen. Det förstärker bilden av att vi måste minska vår användning av plast och förhindra att den hamnar i miljön, säger miljöminister Karolina Skog.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.