Utmaning: Noll avfall i en hel månad

Avfall Ulrika Naezer, alias Avfallsfria Ada har en jätteutmaning framför sig: Under hela mars ska hon leva utan att lämna en enda sopa efter sig.
Utmaningen är en del i Göteborgs stads satsning på att engagera medborgarna i hållbarhet.

Utmaning: Noll avfall i en hel månad
Foto: Greenhackgbg

Under 2015 pågår Greenhack GBG, en satsning med tips länkar och idéer kring hur göteborgarna kan leva mer klimatsmart. Ambitionen är att minst 5000 göteborgare ska delta, antingen via nätet eller via fysiska träffar. Bakom satsningen står Göteborgs stad och under året kommer olika förvaltningar att driva sajten, komma med tips, idéer och utmaningar till göteborgarna. Under mars och november är det kretslopp och vattens tur och då är temat avfall.

Under mars ska Avallsfria Ada, alias Ulrika Naezer kommunikatör på kretslopp och vatten i Göteborg, leva utan att lämna en enda sopa efter sig. Målet är att hitta alternativ till det enorma avfallsflödet vi lämnar efter oss och att engagera göteborgarna i att ta tag i sin konsumtion.
Målet med satsningen är att hitta alternativ till det enorma avfallsflödet vi lämnar efter oss och att engagera göteborgarna i att ta tag i sin konsumtion.

– Jag kommer att utmana göteborgarna att tänka ett steg längre kring konsumtion, förklarar berättar Ulrika Naezer, kommunikatör på kretslopp och vatten.

Under hela mars ska hon att leva utan att generera något annat än biologiskt nedbrytbart avfall, men samtidigt försöka leva på samma sätt som vanligt, med samma näringsintag fritidssysselsättningar och nöjen. Saker som blir över, trasiga kläder eller förpackningar ska hitta nya användningsområden, inte hamna i soporna.

– Jag upplever att vi har fastnat i en modern livsstil där allt kräver en produkt och att vi har svårt att komma runt det. En kollega frågade tillexempel hur jag ska snyta mig som om det är det största problemet! Hur gjorde de för 100 år sedan?

Få hem mjölken

Den största utmaningen tror Ulrika Naezer blir att få hem mat men inga förpackningar. Grönsaker går bra, men med den största delen av våra livsmedel följer också plast aluminium och kartong.

– Jag ska inte fasta utan får försöka hitta lösningar. Det blir också ett test i butikernas villighet att reducera sina förpackningar. Kan jag exempelvis köpa ost och ha med mig en egen burk med mig att lägga den i?

Som Avfallsfria Ada kommer Ulrika Naezer att att blogga och twittra om sina erfarenheter.

– Jag vet inte själv hur jag ska lösa den här utmaningen och jag hoppas att det kommer att bli ett engagemang kring projektet och att jag får tips på vägen.

Toapapper, hur gör du med det?

– Toapapper bryts ner och cellulosan blir biogas och gödsel på avloppsreningsverket, organiskt alltså !

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.