Både på landsbygden och i storstäderna uppger majoriteten av de svenska medborgarna att de är beroende av bil. Av de som bor på landsbygden är det 77 procent, och i Stockholm, Göteborg och Malmö uppger hälften att de är bilberoende.
I undersökningen, som genomförts av Sifo på uppdrag av Naturskyddsföreningen, har 1238 svenskar svarat på frågor om sina bilvanor och sin inställning till att minska bilberoendet.
Två av tre vill se politiska åtgärder för minskat bilberoende
Av svaren framgår det att två av tre svenskar, 65 procent, anser att det är viktigt med politiska åtgärder som minskar bilberoendet i vardagen. Av de som själva har bil svarar över hälften, 63 procent, att de vill minska bilberoendet.
– Förutom att biltrafiken bidrar till enorma klimatutsläpp leder den också till hårda ytor, bullriga miljöer och hälsoskadliga utsläpp av partiklar. Det är verkligen dags för kommuner, regioner och staten att ta tag i problemet med bilberoendet och skapa bättre förutsättningar för gång-, cykel- och kollektivtrafik, säger Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall i en kommentar.
Anser att regeringen ”eldar på” för ökad bilism
Samtidigt som en majoritet av befolkningen vill att politikerna agerar för att minska bilberoendet, menar Naturskyddsföreningen att regeringen driver en politik som underlättar för bilism. Som komplement till undersökningen har organisationen därför tagit fram en lista på beslut från regeringen som se anser”gynnar biltrafik och ökar utsläppen”.
– I stället för att hjälpa människor att bli av med sitt bilberoende eldar regeringen på för ökad bilism. Regeringens politik för att gynna ökad bilism är mycket mer kraftfull än deras politik för att minska utsläppen och bryta bilberoendet, säger Beatrice Rindevall i en kommentar.
Fakta
Nio regeringsbeslut som enligt Naturskyddsföreningen gynnar biltrafik och ökar utsläppen:
- Sänkt skatt på fossila drivmedel (både 2023 och 2024)
- Satsningar på vägtrafik och flygplatser i stället för järnväg
- Avskaffar satsningar på kollektivtrafik och cykel i kommuner och regioner
- Skrotningspremie för fossilbil, men enbart om byter till ny elbil – ej cykel eller kollektivtrafik
- Skrotade nya regler för reseavdragen
- Minskat järnvägsunderhåll och ökar underhåll för av bilvägar
- Bonusen i bonus malus-systemet för lätta fordon avskaffad
- Sänkt reduktionsplikt
- Investerar i stora motorleder, som exempelvis Tvärförbindelse Södertörn
Källa: Naturskyddsföreningen