Tyskland öppnar upp för fracking

Energi Ett lagförslag som legaliserar fracking i Tyskland väcker protester. Förespråkarna menar att det tryggar landets energiförsörjning.

Fracking, det vill säga att utvinna skiffergas genom att med högt tryck pumpa ner vatten och kemikalier i borrhåll i marken, har varit förbjudet i Tyskland sedan början av 2000-talet. Nu skriver the Guardian om att det tyska parlamentet lagt fram ett förslag som tillåter kommersiell fracking på ett djup under 3000 meter. Men även skiffergasutvinning på grundare nivåer ska kunna utföras efter ett godkännande från en expertgrupp.

Ifrågasätter expertgrupp

Det finns stora miljörisker med metoden – bland annat för metanutsläpp och att kemikalierna förorenar dricksvatten – och kritiken i Tyskland har inte låtit vänta på sig. Kritiska röster påpekar även att den expertgrupp som skulle utfärda tillstånd för borrning till hälften består av förespråkare för metoden. Den franska gröna EU-parlamentarikern José Bové säger till the Guardian:

– Panelen kommer inte att vara självständig utan exakt vad bolagen önskar.

De som talar för lagförslaget menar att skiffergasen behöver bli en del av Tysklands enerigomställning från kol, olja och kärnkraft.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.