Tufft arbete väntar

Det är ett intensivt arbete som väntar både tillsynsmyndigheter och företag när IPPC-direktivet nu ska genomföras fullt ut i Sverige. Senast sista oktober 2007 måste alla företag kunna visa att de lever i enlighet med miljöbalken.

I höstas beslutade regeringen om en förordning som kräver en översyn av vissa miljöfarliga verksamheter. Syftet är att fullt ut genomföra IPPC-direktivet i Sverige. De som omfattas av förordningen är tillståndspliktiga verksamheter som var i drift innan miljöbalken trädde i kraft.

– Det är framför allt stora industriverksamheter och vissa djurhållningsverksamheter som berörs av förordningen, berättar Joakim Kruse, jurist på Naturvårdsverket. Dessa verksamheter var tillståndspliktiga enligt den gamla miljöskyddslagen och när miljöbalken kom fortsatte deras tillstånd att gälla som förut.

Se över gamla tillstånd

IPPC-direktivet kräver dock att tillstånden för dessa verksamheter ses över och uppdateras så att de ligger i linje med den nya lagstiftningen.

– Många verksamheter har varit igång länge och mycket kan ha förändrats sedan de fick sina tillstånd, konstaterar Joakim Kruse. Miljöbalken innehåller också områden som inte omfattades av miljöskyddslagen men som företagen nu måste visa att de lever upp till.

Det handlar exempelvis om hushållning med energi och råvara samt olycksförebyggande arbete. Den nya lagen kräver också att företagen använder bästa möjliga teknik för att förebygga och motverka skador genom föroreningar.

Pressat schema

Senast den sista oktober 2007 måste verksamheterna visa att de uppfyller de nya kraven. Det första steget handlar om att i årets miljörapport redovisa för tillsynsmyndigheterna hur verkamheten ser ut idag, vilka tillstånd och bestämmelser som reglerar den miljöfarliga verksamheten, och de eventuella åtgärder man måste vidta för att uppfylla kraven i 2 kapitlet miljöbalken paragraf 3 och 5, vilket motsvarar kraven i IPPC-direktivet.

Tillsynsmyndigheternas uppgift blir sedan att gå igenom alla redovisningar och bedöma om verksamhetens nuvarande tillstånd är tillräckliga eller om ytterligare krav måste ställas på verksamheten. I så fall kan det bli tal om förelägganden, alternativt en omprövning av tillståndet.

– Det är ett intressant och centralt arbete som nu är igång ute på de berörda företagen. Arbetet med att få ordning på allt i tid före miljörapporten kommer att ta mycket kraft och energi, berättar Joakim Kruse som samtidigt konstaterar att tidsschemat är mycket pressat.

– I de fall där man måste göra en omprövning av gamla tillstånd kan hela processen dra ut på tiden. Då är tidsgränsen oktober 2007 inte särskilt långt bort.

Osäkerhet kring genomförandet

Hur många företag det är som berörs av förordningen är ännu osäkert, men enligt de uppskattningar som Naturvårdsverket gjort handlar det om mellan 400 och 700 anläggningar i Sverige.

Eftersom förordningen är ny råder det viss osäkerhet både bland de berörda företagen och tillsynsmyndigheterna om kravens nivå och hur man ska få allt att fungera praktiskt. Joakim Kruse betonar att mycket av det initiala arbetet handlar om att hitta ett gemensamt angreppsätt så att förordningen blir praktiskt genomförbar.

– De signaler vi har fått från tillsynsmyndigheterna är att detta är ett bra verktyg för att se över de gamla tillstånden. Nu gäller det att hitta en väg att gå så att kraven inte blir för byråkratiska men samtidigt uppfyller syftet med direktivet, säger han.

/Fakta/ IPPC-direktivet

EUs gemensamma regler för hur industrianläggningar ska tillståndsprövas. Direktivet reglerar utsläpp och annan miljöpåverkan från industrianläggningar och berör främst åtgärder för att förebygga eller minimera dessa. Det syftar också till att utjämna den tekniska kravnivån inom EU.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste