Miljöprofessorn Thomas Sterner utsedd till riddare i Frankrike

Karriär Thomas Sterner professor i miljöekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg är utsedd till riddare i den franska Hederslegionen som ett erkännande för sitt arbete och engagemang för miljön.

Miljöprofessorn Thomas Sterner utsedd till riddare i Frankrike
Thomas Sterner och Frankrikes miljöminister Barbara Pompili. Foto: Pierre Moncorge.

Den fjärde juni tilldelades Thomas Sterner utmärkelsen riddare i den franska Hederslegionen.

Motiveringen löd “Genom denna utmärkelse vill Frankrike hedra Din enastående forskargärning, Ditt miljöengagemang och Din oemotsägligt viktiga roll i internationell debatt”.

Hederslegionen är den högsta franska statsorden, både militär och civil, upprättad av Napoleon Bonaparte och bibehållen av alla följande franska regeringar

Thomas Sterner: “Roligt att få detta erkännande”

Thomas Sterner är till vardags professor i miljöekonomi på Institutionen för nationalekonomi med statistik, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Framförallt är han känd som en internationellt expert på klimatpolitiska ekonomiska styrmedel.

Förutom sitt jobb i Sverige är han även medlem i kommittén för den franska statens gröna obligationslån, vilket är världens största i sitt slag. Han är dessutom rådgivare till den franska motsvarigheten till Sida, och sitter i ett antal franska forskarråd.

– Det är verkligen roligt att få detta erkännande för mitt arbete. Frankrike har på allvar börjat inse vikten av en omställning till ett fossilfritt samhälle och vilken roll miljöekonomi har för att lösa denna stora samhällsutmaning, säger Thomas Sterner i ett pressmeddelande.

Sterner fick utmärkelsen av franska miljöministern

Under cermonien den fjärde juni fick Thomas Sterner ta emot utmärkelsen av den franska miljöministern Barbara Pimpili.

– Det var en fantastisk ceremoni och ett bra tillfälle att prata med miljöminister Barbara Pompili. Vi diskuterade miljöfrågor i allmänhet och klimatpolitiken i synnerhet, finanspolitik, som gröna obligationer, men också koldioxidskatter och offentlig utbildning vilket är grundläggande för att bana väg för annan politik, säger Thomas Sterner, i ett pressmeddelande.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste